Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Samordna stöd till barn och unga med funktionshinder

Annons

Riksrevisionen har granskat samordningen av stöd till barn och unga med funktionsnedsättning. Rapporten visar tydligt att det är föräldrarna som får ta ett mycket stort ansvar för att kommunicera med läkare, habilitering, skola, försäkringskassa, hjälpmedelscentral och så vidare.

Vi vet hur många familjer, där det finns barn och unga med funktionsnedsättning, sliter. De har ett otal kontakter med den långa rad av vård- och omsorgsgivare och myndigheter. Det krävs dessutom nästan att de ska vara experter på vår lagstiftning för att försäkra sig om att deras barn ska få rätt insatser och de bästa insatserna.

Vi, och Kristdemokraterna, anser att samhället har ett ansvar att förenkla var-dagen för dessa barn och deras föräldrar.

Regeringen har redan vidtagit en rad åtgärder för att förbättra samordningen av stöd till barn och unga med funktions-nedsättning. Regeringen har också planer på en försöksverksamhet med en samordnare.

Vissa kallar funktionen för lots, då det innebär att föräldrarna avlastas en del av ansvaret att hamna rätt hos myndigheter.

Vi vill att denna försöksverksamhet tas till Västmanland och gärna Västerås. Många föräldrar som varje dag slåss och kämpar för sina barn jämför sin arbetsinsats med att driva eget företag. Detta får stora konsekvenser för föräldrarnas hälsa och förmåga att arbeta.

Inte alla föräldrar orkar eller har förmågan att hela tiden kämpa så för sitt barn. Denna aspekt bör tas med då en försöksverksamhet för samordning prövas och utvärderas.

Kristdemokraterna vill att Sverige ska bli världens bästa land för barn att växa upp i. En viktig förutsättning är då också hur barnets föräldrar och syskon mår. Därför är en satsning på föräldrarna en satsning på barnen.

Barn med funktionsnedsättning ska inte falla mellan de berömda stolarna – det är alla överens om. Men nu är det dags att äntligen gå från ord till handling. Låt oss börja i Västmanland!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons