Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Samverka för att mota negativ hälsotrend

Annons
Liv i rörelse. Goda upplevelser av idrott och motion under barndomen har stor inverkan på personens benägenhet att röra på sig och vara fysiskt aktiv även senare i livet, skriver debattörerna.

Familjen och skolan har det stora ansvaret att förbereda våra barn och unga för fram-tidens krav. Genom att ge dagens barn och unga kunskap inom hälsa och dess många fördelar samt att skapa positiva motionsvanor ökas deras chanser att leva att hälsosamt liv med en större livskvalitet.

Att många barn och ungdomar rör sig för lite och har dåliga kostvanor diskuteras mycket. Men trots det går det åt fel håll – inte bara i Sverige utan i många andra länder. Övervikt blir ett allt större problem. Barn och unga blir allt mer överviktiga och allt mindre fysiskt aktiva och samtidigt har efterfrågan på fetmaoperationer bland vuxna ökat drastiskt de senaste åren.

Enligt en studie gjord på Huddinge sjukhus har andelen barn som är överviktiga i åldrarna 6-10 år ökat från 8,2 till 23,7 procent i Stockholms län under senare tid. Undersökningen visar även att den tid barnen ägnar sig åt fysisk aktivitet har minskat med hela 15 procent de senaste två åren. Det har visat sig att goda upplevelser av idrott och motion under barndomen har stor inverkan på personens benägenhet att röra på sig och vara fysiskt aktiv även senare i livet. De motionsvanor som barn och ung-domar har påverkar deras nuvarande hälsa och även deras hälsa i framtiden.

Skolan är en miljö där barn och ungdomar tillbringar en stor del av sin tid. Skolan har därmed stor möjlighet, såväl som ett ansvar, att motverka denna negativa hälsotrend som verkar ha slagit rot.

En fråga är hur barnets tre viktigaste sociala miljöer – familjen, skolan och fritidsverksamheterna – samverkar i dag. Kan det bli bättre om dessa möts oftare och talar om hur man kan skapa bättre förutsättningar för barnen? Vi behöver förutsättningar för hälsa i ett livslångt perspektiv.

Den ideella kraften, framför allt idrottsrörelsen, har en fantastiskt stor möjlighet att bli en drivande och utvecklande faktor som kan stödja och samarbeta med morgondagens skola. Det krävs ett stort nytänkande inom idrotten som annars riskerar att tappa många barn och ungdomar. En nytänkande idrottsrörelse har en möjlighet att tillsammans med skola och andra organisationer bli en drivande kraft i samhället.

Matti Bergström, finländsk professor emeritus i fysiologi, är en av de ledande experterna inom forskningen kring inlärning och fysisk aktivitet. Han hävdar: ”Vill du ha klokare ungar ska du skicka dem till idrottsplatsen. Det är en väl dokumenterad sanning att fysisk aktivitet underlättar inlärningen hos både barn och vuxna.”

Det finns skolor som bedriver hälsoarbetet på ett föredömligt sätt. Ett exempel är den så kallade Bunkeflomodellen som startade 1999 på Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö.

Bunkefloprojektet är ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsföreningar och forskning. Schemalagd fysisk aktivitet infördes varje skoldag. Syftet med projektet är att hälsan ska stå i centrum och Bunkefloprojektet arbetar efter WHO:s modell om Hälsofrämjande skola.

En annan avhandling gjord i samarbete med Bunkefloprojektet visade att barnen klarade även av skolarbetet på ett bättre sätt, där bland annat en förbättrad koncentrationsförmåga märktes. De barn som fick fysisk aktivitet och motorisk träning varje skoldag presterade även bättre resultat på bitar av de nationella proven i matematik och svenska än barnen i jämförelsegruppen.

Detta har vi motionerat om till Västerås kommunfullmäktige. För Sverige ska bli världens bästa land för barn att växa upp i!

Maria Lindelöf

gruppledare i Västerås kommunfullmäktige

Eric Söderberg

talesperson i frågor som rör hållbar utveckling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons