Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Kd): Skapa hållbar utveckling för externa köpcentra

Annons

Under flera år har ett antal externa köpcentra byggts i Västerås, exempelvis Hälla syd och Erikslund. Samtidigt har Västerås Stad satt upp ett antal miljömål, bland annat att minska utsläppen av koldioxid.

Människors hälsa har försämrats eftersom många har brist på motion och åker bil i större utsträckning. Idag är det till och med lättare att åka bil mellan butikslokalerna på till exempel Hälla än att gå. Undersökningar har gjorts där man kan se ett samband mellan ohälsa och urban miljö, samtidigt som det finns samband mellan god hälsa och grönska.

Vi kristdemokrater i Västerås vill bygga upp ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart Västerås. Vi anser att det krävs ett helhetstänkande för att klara detta. Äldre, personer med funktionshinder och andra icke bilburna personer måste få bättre möjligheter att handla till rimliga priser. Vi vill även ge möjlighet till att fler människor ska kunna välja bort bilen och cykla eller åka kollektivt när de handlar. Hur ska detta gå till?

Just nu finns inget entydigt svar. Ämnet måste debatteras och fler idéer komma till. Här kommer några förslag som vi kan börja med:

• Bygg köpcentra på höjden i framtiden. Med detta får vi en större handelsyta men mindre anläggningsyta. Mindre anläggningsyta ger mer plats åt bostäder, industrier, parker och natur.

• Förenkla för äldre, ungdomar och andra icke bilburna, eller dem som väljer bort bilen, att ta sig till köpcentren. Ett sätt är att leda in kollektivtrafik genom externhandelns områden.

• Förtäta våra köpcentra för att minska behovet av bilen. I dag tar folk bilen mellan olika affärer inom ett område.

• Bygg parkeringshus istället för dessa stora parkeringsplatser.

Vi är medvetna om att företrädare för externhandeln vill ha enplansaffärer och parkeringsytor, vilket förenklar logistiken med shopping och inpackning i bilen. Vi vill ändå förändra detta eftersom det i längden är ohållbart. Nya lösningar måste till. Låt oss tänka om och skapa ett hållbart Västerås.

Eric Söderberg

Ledamot i byggnadsnämnden

Maria Lindelöf

Politisk sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons