Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Sverige ska bli världens bästa land att växa upp i

Annons

Kvinnor och män blir föräldrar till barn. Frågan om barnens bästa är viktig att ha med sig i den förändring vårt samhälle genomgår, där att båda föräldrarna ofta arbetar utanför hemmet. Hur ska vi säkra att föräldrarna inte stressar ihjäl sig med att kombinera arbete med hämtning och lämning, tvätt, födelsedagskalas, städning, matlagning, fritidsaktiviteter och allt annat som ska hinnas med på kvällarna? Hur ska vi se till så det blir bra för barnen, föräldrarna och jämställdheten?

Det finns något som heter föräldravänliga arbetsplatser. På jobbsajten Workey visas platsannonser från företag som erbjuder föräldravänliga villkor, flextider, möjlighet att jobba hemifrån och liknande. Sedan några år tillbaka delar fackförbundet Unionen ut en guldnapp till arbetsgivare som förstår familjens behov och bidrar till att den anställda får ihop livet.

Även tidningen Veckans Affärer listar företag och delar ut pris till arbetsgivare som underlättar för föräldrar. Det handlar om distansarbete, jämställdhetsplaner, möjlighet att behålla kontakt med arbetsplatsen under barnledighet, flextid, hushållsnära tjänster och så vidare.

Ur en arbetsgivares perspektiv handlar det om att konkurrera om en viktig grupp arbetstagare. Många får i dag barn sent i livet, samtidigt som karriären tar fart. Om arbetsgivaren vill kunna behålla sin personal under småbarnsåren gäller det att vara flexibel. Det ger konkurrensfördelar och med största sannolikhet en mindre stressad personal som gör ett bättre arbete och som stannar längre hos sin arbetsgivare.

För att stimulera utvecklingen mot mer föräldravänliga arbetsplatser och därmed ett mer jämställt Västerås föreslår Krist-demokraterna i Västerås att ett årligt pris instiftas för den mest föräldravänliga kommunala arbetsplatsen – kommunens bolag och utförarorganisation bör även räknas in.

Den motionen har vi lämnat in den här veckan. För Sverige ska bli världens bästa land för barn att växa upp i!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons