Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Sverige ska vara det bästa landet för barn att växa upp i

Annons

För första gången har Socialstyrelsen med hjälp av Skolverket gjort en öppen ¿jämförelse mellan ¿kommunerna över vilka skolresultat barn uppnår som placerats i familjehem eller HVB. Den visar att skolresultaten är mycket lägre för de barn som placerats jämfört med dem som inte placerats och skillnaderna mellan kommunerna är ¿stora.

Socialstyrelsen redovisar att totalt sett var 86 procent behöriga att läsa vidare på gymnasiets nationella ¿program sedan de gått ut grundskolan, av alla barn som föddes i Sverige mellan 1982 och 1993. Av de barn som placerats första gången före tio års ålder var det däremot endast 71 procent som var behöriga till ¿gymnasiet. För barn som placerats för första gången efter tolv års ålder var ¿siffran 55 procent.

Det måste dock inte vara så dåligt. Socialstyrelsen visar att andelen som har gått ut grundskolan och är behöriga att läsa vidare på gymnasiets nationella ¿program varierar bland de barn som blev placerade före tio års ålder – från 83 procent i kommunen med högst andel till 52 procent i kommunen med lägst andel. För barn som placerades ¿första gången efter tolv års ålder är skillnaden ännu större, från 74 procent till 29 ¿procent.

Vi vet att en fungerande skolgång som ger behörighet för att kunna läsa vidare är en mycket viktig faktor för att det senare ska gå väl i livet. Bra skola är i sig hälsofrämjande, i synnerhet om ett barn lever i utsatthet i sin hemmiljö. Om hemmiljön sviktar och skolan inte kan kompensera med bra ¿utbildning, blir det dubbelt negativt för barnet.

När det bedöms att barn av olika anledningar inte kan bo kvar hemma och därför placeras i familjehem eller HVB, tar samhället på sig ett stort ansvar. Alla barn har enligt lag rätt till god utbildning, även de som ¿placerats.

Kristdemokraterna menar att vi i Västerås måste ha en fungerande uppföljning, så att vi vet hur det går för de barn vi placerar. För att även kunna sätta in rätt åtgärder. Bland annat behöver vi veta hur det går för barnen med deras skolutbildning. Av den anledningen lämnade vi i februari en motion om just detta och därför är det nu glädjande att de rödgröna och Västeråsalliansen är överens om att tillsätta pengar för att följa upp skolresultaten för dessa barn.

Motionen är bifallen i individ- och familje-¿nämnden och därmed tar vi ett steg närmare att Sverige ska bli världens bästa land för barn att växa upp i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons