Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Vård av människor kräver mer än mediciner

Annons
Rum för återhämtning. Landstinget Västmanland kan skapa och bygga en läkande trädgård vid lasaretten med kulturella inslag. Sjukhuset och vården måste också se utemiljön som en värdefull resurs, skriver Maria Lindelöf.

”Kulturen är ett av våra viktigaste verktyg i kampen mot ohälsan. Jag ska bevisa för er att kultur i vården är lönsamt”, inledde Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi sitt seminarium Kultur Hälsapå Sveriges Kommuner och landstings (SKL) kulturkonferens som nyss avslutades i Västerås.

Kristdemokraterna i Västmanlands län gick till val på att människan behöver mer än mediciner för att må bra. Det är en ren paradox att vuxna, äldre, barn och ungdomar har det materiellt sett bättre och bättre, fler och fler sjukdomar kan förebyggas och behandlas. Trots detta ökar ohälsan och bland våra unga är den psykiska ohälsan alarmerande. Därför är det en stor utmaning och ett ansvar och en skyldighet att fördjupa, kommunicera och implementera den kunskap som nu presenteras för oss.

Det finns studier och forskning som visar på kulturens positiva effekt för ett snabbare tillfrisknande och ökat välbefinnande. Det handlar inte bara om psykologiska effekter, som bygger på vad personerna upplever, utan också rent biologiska effekter. Nycellstillväxt i hjärnan genom kulturell stimulans. Arkitektur som ökar kreativiteten. Ta de sjuka till teatern – ge dem något att tro på. Musikens, dansens och miljöns påverkan på hjärnans återhämtning efter exempelvis en stroke. Minskad medicinering och att folk mår bättre när de fått lyssna mycket på musik som de tycker om.

I flera andra landsting och kommuner pågår arbeten och forskning för att öka samarbetet mellan kultursektorn och vårdsektorn. Kristdemokraterna i landstinget Västmanland har därför föreslagit i motionen Kultur i vården ett ökat samarbete i Västmanland mellan politikområdena kultur och vård, till exempel teater, körsång och konst och jag min förhoppning är att även Västerås stad ska vara ett föredöme på detta område.

Ett konkret exempel på vad vi kan göra i landstinget Västmanland är att skapa och bygga en läkande trädgård vid lasaretten med kulturella inslag. Sjukhuset och vården måste också se utemiljön som en värdefull resurs, inte enbart för de barn som kommer i kontakt med lekterapin, utan för alla de människor som av många olika skäl vistas på sjukhusets område. Trädgården skulle finansieras med hjälp av extern finansiering som hålls samman i en stiftelse. Till trädgården kan den som vill gå för ett miljöombyte, för att skingra tankarna och bli stimulerad av det gröna. Där kan barn leka och gamla känna doften av skog. Här kan det civila samhället och ideella organisationer bidra framför allt ekonomiskt.

Vi är människor med såväl fysiska som själsliga och andliga behov. Att endast erbjuda mediciner och samtal räcker därmed inte för att återställa och vårda en människa. Vi behöver också stimulera och utmana våra sinnen och tankar. Harvard University säger att människan behöver” food, exercise and count your blessings”. Vi har nu en möjlighet att försöka att respektfullt närma två sedan länge separerade kulturer för att öka mänsklig hälsa och välbefinnande.

Det svåraste är kanske att se förbi invanda mönster och strukturer, sätta prestigen åt sidan och se att forskningen inom andra områden än det egna faktiskt kan tillföra stora värden. För människan behöver mer än mediciner för att må bra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons