Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(kd): Vårdnadsbidraget inget hot mot förskolan

Runt om i landet gläds föräldrar över att ett vårdnadsbidrag införs från och med den 1 juli.

Annons

De flesta familjer vet vad det innebär att försöka få vardagspusslet att gå ihop - familjer som snålar för att kunna minska sin arbetstid och därmed korta barnens långa dagar i förskolan.

Nu kommer kritik från Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz (VLT den 19 januari). Hon är orolig för att vårdnadsbidraget kommer att innebära att vissa ett- och tvååringar går för lite i förskolan. Har Preisz någonsin träffat en förälder som oroar sig över att ettåringen får för lite tid i förskolan? Eller bryr hon sig inte om vad föräldrarna tycker?

Till skillnad från Preisz är vi övertygade om att föräldrarna är de som bäst känner sitt barn och därmed är är bäst lämpade att fatta beslut om barnets omsorg. Det är föräldrarna som ska avgöra om och när barnet ska börja i förskola eller hos dagmamma. Idag är det inte så. Av ekonomiska skäl tvingas föräldrar låta sina små barn gå heltid i förskolan även om de skulle må bäst av något annat. Vårdnadsbidraget är ett stöd för dem som vill kunna göra ett annat val.

Vårdnadsbidraget hotar inte förskolan. Den svenska förskolan är en fantastisk verksamhet som vi ska vara stolta över och som vi vill förbättra ytterligare. Det är inte ett motsatsförhållande till införande av ett vårdnadsbidrag. Det är en ren lögn från Preisz sida att vårdnadsbidraget skulle innebära enorma kostnader för kommunerna. Kostnaden för en barnomsorgsplats är avsevärt mycket högre än för ett vårdnadsbidrag.

Preisz beklagar att vårdnadsbidraget innebär att vissa barn kommer att börja senare i förskolan och därmed gå miste om en intensiv läroperiod. Många barn mår bra av att gå i förskolan, men barn lär sig hela tiden och i alla miljöer. Barn som är hemma eller hos dagmamma sina första år kan få en lika bra start som barn som går i förskolan. Barnen ska vara där de känner mest trygghet. Det skapar de bästa förutsättningarna för framtiden.

Vi tror på föräldrars kompetens att själva besluta om vad som är bäst för deras barn. Familjens vardagspussel ska läggas vid köksbordet i varje hem - inte på politikernas skrivbord. Vårdnadsbidraget kommer att underlätta för föräldrar att lägga detta pussel och vi är övertygade om att de kommer att göra de bästa valen.

Gunilla Tjernberg

förskollärare och ledamot av riksdagens utbildningsutskott

Solveig Nygren

vice ordförande i förskolenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons