Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Kd): Varför vill s så ogärna uppmuntra föräldraskap?

Annons

Tack, Christer Karlsson, för att vi får en möjlighet att återigen förmedla den glädjande nyheten att Västerås barn och föräldrar äntligen ska få lite mer utrymme att påverka sin vardag!

Socialdemokraterna vill bygga ut föräldraförsäkringen samtidigt som de är oroliga för frågor som språkutveckling, integration, barnens sociala träning i grupp, att föräldrarna ska halka efter i arbetslivet och annat i samband med vårdnadsbidraget. Hur går det ihop?

De tror först i sina kalkyler på en enorm efterfrågan på vårdnadsbidraget och nu tror de att ingen kommer att uppskatta vår reform.

Förra mandatperioden ville de ta bort familjedaghemmen, nu tycker de att de har en uppgift. Motsägelser inom socialdemokratin finns det gott om just nu, men varför? Känner de sig osäkra när ett så "litet" parti lyckas driva igenom efterlängtade reformer? Eller är det så att det kommit nya direktiv från Stockholm när det gäller hur man bäst attackerar kristdemokraterna?

Det vore på sin plats att socialdemokraterna förklarar varför de är så rädda för att uppmuntra och stödja föräldrar i deras föräldraskap i stället för att omyndigförklara dem. I princip säger de att föräldrar inte är tillräckligt bra och att utbildade pedagoger är bättre. Vi tror på bägge, men när överlämnandet ska ske tycker vi att föräldrarna själva ska få bestämma.

Det finns i vårt land en mängd namn-insamlingar, opinionsundersökningar och annat material som visar att många föräldrar längtar efter att själva kunna påverka vem som ska ta hand om barnen. Vad gäller Västerås vet vi att föräldrarna i stort sett är väldigt nöjda med förskolan, men det finns även i Västerås föräldrar som önskar ett annat alternativ.

Ur ett barns perspektiv skulle det kunna vara så att de barn som finns i de högre avlönade grupperna, där båda föräldrarna ofta arbetar heltid, är de som tillbringar minst tid med sina föräldrar. Sett ur ett barns ögon är denna grupp väldigt intressant att nå.

Kristdemokraterna tror på och vill uppmuntra människors egen kraft till att ta ansvar för sin vardag. Att jämföra med en tillvaro där allt redan är utstakat och förutbestämt av politiska krafter, vilket är bekvämt men på lång sikt förödande för ett samhälle. Vår uppgift och vårt ansvar blir därmed att skapa förutsättningar för egna initiativ och önskemål.

Att inte behöva oroa sig för vad boendet kommer att kosta imorgon, och därmed våga bo kvar i sitt hem samt att själv kunna styra över sin och sina små barns vardag, är två områden som vi i en regerande ställning vill och tar ansvar för.

Solveig Nygren

förste vice ordförande i förskolenämnden

Malin Gabrielsson

ersättare i förskolenämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons