Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Västerås behöver bli ett föredöme för det offentliga Sverige

Alla människor ska ha möjlighet till ett meningsfullt arbete och att kunna tjäna sina egna pengar. Att aktivt verka för att öka antalet anställningar av personer med funktionsnedsättning inom offentlig sektor är ett steg i den riktningen.

Annons

För snart tolv år sedan tog Västerås stad sitt handikappolitiska program där det bland annat står att ”kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare när det gäller möjligheten för människor med funktionsnedsättning att få eller kunna behålla ett arbete.” Så sent som i våras antog staden uppdraget att utreda möjligheterna till arbete i Västerås stads ordinarie verksamheter, för personer med funktionsnedsättning.

Nu visar en färsk undersökning att allt färre personer med funktionsnedsättning får ordentliga jobb och att offentlig sektor är sämst på att anställa. Det är en oroväckande utveckling och särskilt med tanke på att stadens ambitioner har varit det motsatta i snart över ett decennium.

Här måste vi vara skarpt självkritiska. Jag har nu bett kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) och stadsdirektören Monika Eriksson att presentera vilka insatser som görs i Västerås för att vi ska nå målen.

Västerås stad behöver bli ett föredöme i det offentliga Sverige när det gäller att anställa personer med olika former av funktionsnedsättningar och Västerås stad måste arbeta mera offensivt till att få fram fler sociala företag. Det finns goda förebilder inom den privata sektorn som vi kan hämta inspiration ifrån. Mångfald är en tillgång!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons