Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Vi behöver fler ¿och inte färre företagare

Annons

Vänsterpartiet och Hans Jansson (V) vill den 6 oktober avskaffa vinster hos privata företag inom vård och omsorg samtidigt som Hans Jansson, som ansvarigt landstingsråd, nyligen har fattat beslut om en Innovationssluss.

Den ska vara till hjälp för personal inom Landstinget Västmanland som vill starta eget inom vårdsektorn. Man kan fundera över logiken ¿i att å ena sidan säga sig vilja främja företagande inom vård och omsorg samtidigt som dessa företag inte ska tillåtas göra vinst.

Innovationsslussen är en god idé. Om Sverige inte ska halka efter i välfärdsutvecklingen behöver vi öka på utvecklingstakten inom vården. Snabbaste sättet är att låta fler vara med att bidra med sina idéer. Vi kan också vara säkra på att dagens unga i framtiden kommer kräva mer av valfrihet. ¿De kommer inte nöja sig med ett enda alternativ, vare sig när det gäller arbetsgivare eller typ av vård. Vi behöver därför göra det möjligt för fler att bedriva verk-¿samhet inom vården.

Jag förundras över Hans Janssons syn på företagare. Han säger i sitt inlägg att företagarna försöker sortera bort de mest sjuka männi-¿skorna för att på så vis kunna göra största möjliga vinst.

Min uppfattning är att företag startas när männi-skor har en övertygelse och en idé som de anser är till godo för andra och när de finner det mödan värt. Goda etiska kompasser är nödvändigt för att hålla samman ett samhälle – men det gäller alla människor inte bara företagare.

Jag välkomnar ytterligare etiska diskussioner när det gäller företagande och ¿vinster i vården, men vi behöver fler och inte färre människor som är beredda att ta personliga risker för att utveckla företag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons