Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Vi vill höja pensionerna

Vi befinner oss mitt i en kris som inte lämnar någon oberörd. Vi ska värdesätta de insatser som våra äldre gjort.

Annons

När andra partier ser kostnader, ser vi kristdemokrater kraften som byggt upp det samhälle som vi i dag får leva i. 

Regeringens politik har gett många människor arbete vilket är en stor framgång. Det har gjort att den ekonomiska krisen dämpats och gett oss ett bättre utgångsläge än många andra länder.

Pensionsuppräkningarna har varit större än på länge och vid årsskiftet medverkade vi kristdemokrater till en första skattesänkning för landets pensionärer. Men vi är inte nöjda.

Många pensionärers inkomster kommer att påverkas negativt nästa år på grund av den negativa ekonomiska utvecklingen.

I det lilla reformutrymme som finns vill vi prioritera skattesänkningar för pensionärerna. Trygghet skapas av oss tillsammans och vi vill ta ansvar genom att visa omsorg om fler.

Just nu pågår arbetet i regeringen inför att budgeten för 2010 ska läggas i september. Det ekonomiska utrymmet är naturligtvis begränsat efter den bekymmersamma finanskrisen. Men Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har markerat att vi kristdemokrater står upp för, och kräver, att ökade resurser ska gå till pensionärer och framför allt de ekonomiskt sämst ställda pensionärerna.

Därtill anser vi att kommuner och landsting måste få extra pengar, inte minst för att förhindra att fler förlorar jobben. Vi vill ta ansvar genom att vara försiktiga men också genom att tydligt våga prioritera. Nu arbetar vi hårt för största möjliga gehör.

Många av dagens pensionärer har under sitt yrkesverksamma liv försäkrats om att samhällsbygget ska garantera deras ålderdom. Dagens yrkesverksamma gnetar med privat sparande och planerar för sin ålderdom på ett annat sätt än vad som rekommenderades förr.

Vi politiker har en skyldighet att upprätthålla en skälig levnadsnivå gentemot de som aldrig fick höra talas om privata sparformer och pensionssystems bräckligheter. Kristdemokraterna vill se att höstbudgeten ger våra pensionärer ett särskilt utrymme för att kompensera de bromsande effekter lågkonjunkturen har på pensionen. Alla har rätten att känna livsglädje även på äldre dar och en trygg ekonomi är viktigt.

Av den anledningen anordnar Kristdemokraterna i Västmanlands län en seminariedag den 30 september på Stadsbiblioteket i Västerås under temat Livsglädje på äldre dar. Dagen börjar med hearing om skatterna och pensionen med ledamöter från riksdagens skatteutskott och pensionärsföreningar.

Äldreminister Maria Larsson (KD) kommer också att besöka oss för att berätta mer om vilka satsningar regeringen gjort för de äldre men också vad vi vill göra.

distriktsordförande för Kristdemokraterna

Maria Lindelöf

ombudsman för Kristdemokraterna Västmanlands län

Nils-Rune Lundén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons