Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kejsaren är faktiskt naken

Annons

Tjänstedirektivet är inte precis ett ord som doftar poesi och fantasi. Men det har nyhetens behag. Det är ett ord som föddes in i vårt språk vid partiledardebatten den 23 maj i SVT. Visst hade ett fåtal politiker och tjänstemän använt det tidigare, men för det stora flertalet svenskar var det helt okänt dessförinnan.

Den socialdemokratiska valkolossen hade nämligen bestämt sig för att det är detta kampanjen ska handla om.

I värsta fall kommer vi därför att få dras med detta ord fram till valdagen. I värsta fall. Om ingen faktiskt synar bluffen.

Om man lyssnar noga kan man nästan höra valstrategernas resonemang i LO-borgen: "Vi måste få socialdemokraterna till valurnorna. Men hur? Finns det inte något som kan förvandla detta till ett val mellan höger och vänster!"

Man grubblade och grubblade, letade och letade - och till sist hittade man Det Heliga Graaldirektivet! Vars viktigaste egenskap är dess obegriplighet och ett mystiskt EU-skimmer.

Det är så socialdemokraterna vill ha det.

I partiledardebatten log Göran Persson när han framhöll att det tyvärr inte går att överblicka det stora antal beslut som tas i EU-parlamentet. Därför, menade han, ska väljarna rösta "med hjärtat". Och så log han en gång till och lade huvudet på sned.

I klartext: "Det här är jättesvårt och ni begriper inte. Därför är det bättre att ni låter mig bestämma."

Klassisk maktpolitik av romersk typ. Folkförakt i kombination med bröd och skådespel så folk håller sig lugna. Men kejsaren är faktiskt naken?

Regeringen och socialdemokraterna har upprepade gånger fått ta ställning till avregleringspolitikens fortsatta utveckling inom EU, inklusive de grundläggande principerna i tjänstedirektivet. Under fyra år har de aldrig haft några avgörande invändningar mot den process som pågår för att också öppna gränserna för tjänstehandel.

Förslaget till tjänstedirektiv presenterades den 11 mars i år. Enligt protokollet från detta möte i Konkurrenskraftsrådet framgår att "samtliga medlemsstater välkomnade direktivet och stödjer dess syfte" och att det nu stundar "ett omfattande nationellt analysarbete".

Vid mötet var utbildningsminister Thomas Östros, statssekreteraren Sven-Eric Söder och ambassadör Ingrid Hjelt af Trolle närvarande från svensk sida. Ingen hade några allvarliga invändningar.

Och Leif Pagrotsky kommenterade samma dag "Vi är i princip mycket positiva."

Så har det låtit ända in i valrörelsens elfte timme.

Men så byter Persson fot. Tonläget är nu ett annat. Den försiktiga optimismen ersatt av nattsvart pessimism.

I riksdagens frågestund försöker han hävda att det bara var en liten grupp nyliberaler inom kommissionen som utformat förslaget. Och efter toppmötet i Bryssel, meddelade Persson att han fört fram synpunkter om direktivet och fått stöd av några andra länder. Men av det syns inget i slutdokumentet.

Är socialdemokraterna trovärdiga i sin kritik av tjänstedirektivet?

Nej. Detta handlar uteslutande om valtaktik. Att skrämma människor med hur svårt EU:s arbete är att förstå, att det därför är bäst att låta kejsaren bestämma själv.

Denna taktik är ovärdig och de ska inte lyckas. Vi som genomskådar agerandet ska också syna deras bluff.

Men vi kan inte göra det genom att försvara direktivet (även om vi är positiva till det). Vi ska inte heller försöka visa att socialdemokraterna har tolkat direktivet fel. För det är just detta socialdemokraterna vill. Då får vi just den obegripliga debatt som är själva syftet med taktiken. Se där, så svårt det är!

Det finns bara en sak att göra. Avslöja denna taktik. Och som det lilla barnet i H C Andersens saga ropa "Men han är ju faktiskt naken!"

MARIA CARLSHAMRE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons