Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kejsarsnitt är inte okomplicerat

Annons

Genmäle angående Elisabeth Bäcks krönika på ledarsidan lördagen den 30 september.

Elisabeth Bäck berättar i artikeln om sina två förlossningar, den första vaginal, vad jag förstår med sugklocka, den andra med ett planerat kejsarsnitt.

I artikeln beskriver hon sin känsla av att ha blivit oprofessionellt och nonchalant behandlad vid den första förlossningen medan hon beskriver den andra som underbar. Hon låter sina egna obearbetade känslor gå ut över alla de yrkeskategorier som arbetar inom förlossningsvården.

Det här gör oss mycket ledsna, men det är inte det väsentliga. Den allvarliga följden av det här inlägget är att den ökar oron hos gravida kvinnor och deras män. Det undergräver förtroendet för sjukvården. Vem gagnar det? Om inte de grupper som har teoretisk och praktisk utbildning och dessutom i många fall en stor personlig erfarenhet ska stå för förlossningsvården, vem ska då göra det?

Graviditet och förlossning är en biologisk process. Vi vet en del om vad som styr den men långt ifrån allt. Med utgångspunkt från våra kunskaper följer vi förloppet och ingriper när det är motiverat.

I den biologiska processens natur ingår att vi kan förutse vissa saker men inte allt. Därför kan vi aldrig med 100 procent säkerhet förutse vad som kommer att hända utan får hela tiden vara beredda att ompröva våra beslut.

De flesta människor i en förlossningssituation förstår detta. Förlossningen skiljer sig inte i det här avseendet från andra tillstånd där medicinska insatser behövs.

Jag är glad över att Elisabeth Bäcks andra förlossning blev en positiv upplevelse. Men att beskriva ett kejsarsnitt som ett okomplicerat ingrepp där man hoppar upp ur sängen vittnar om en stor okunnighet. Det här kan man inte klandra en journalist för.

Vad värre är att inte Elisabeth Bäck inser sin maktposition som opinionsbildare. Kejsarsnitt är en utomordentlig förlossningsmetod i vissa fall. I vår del av världen har vi den enorma fördelen att kunna erbjuda kejsarsnitt då kvinnors eller barns hälsa så kräver. Men att därifrån antyda att det är ett lätt, ofarligt och okomplicerat ingrepp är en helt annan sak.

Jag hoppas att Elisabeth Bäck i framtiden inte drar så långt gående slutsatser av sina egna erfarenheter utan att inhämta objektiva kunskaper.

Jag hoppas och tror att Elisabeth Bäcks avsikt med sitt inlägg är gott.

Kanske är avsikten att sätta fokus på förlossningsvården och öka resurserna till kvinnosjukvården. Men att gå omvägen via att öka oron i den del av befolkningen som är barnafödande ålder är inte bara oansvarigt utan dessutom oförlåtligt. Elisabeth Bäck borde betänka sitt professionella ansvar.

Marianne Ramström

Elisabeth Bäck svarar:

Jag fick aldrig någon chans att bearbeta mina upplevelser. Det är ju anledningen till att jag fortfarande bär skräckupplevelsen från förlossningen med mig. 25 år efter.

Det är den svenska sjukvårdens problem att det (alltför ofta?) bara finns kropp, inte också själ och känsla. Hade det funnits själ och känsla hade ansvariga brytt sig om hur jag mådde, så att jag kunde kommit vidare.

När jag fött sonen 1993 kom en sköterska till min säng på BB. Hon hade varit med under min första förlossning tolv år tidigare, när dottern drogs ut med sugklockan och jag gick sönder. Hon bad om ursäkt att hon inte pratat med mig då, direkt efteråt. Hon sa att hon många gånger tänkt på mig och undrat hur det hade blivit efteråt. Jag grät och tackade henne för att hon kom.

Det är klart att sjukvården inte kan förutse allt. Det begär jag inte heller. Men jag accepterar absolut inte att du, Marianne Ramström, försöker lägga skulden på mig, patienten. Så lätt går det inte.

Mina kontakter med kvinnor, som har erfarenhet betydligt senare än jag, visar att jag inte är ensam. Det är inte i en krönika som min i VLT som skräcken sprids, utan i mun mot mun när kvinnor berättar om sina egna erfarenheter.

Ibland är jag extra glad över att jag kan skriva och har ett forum att uttrycka mig i. Det är grunden för opinionsbildning och att göra röster hörda som kanske aldrig skulle höras annars.

Elisabeth Bäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons