Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Österberg (S): Vi tar ansvar för patientsäkerheten och därför förlängs inte avtalet med Apalby Familjeläkarmottagning

Moderatpolitikerna Kerstin Falkland och Pia Edstam menar att landstinget lägger ned Apalbys familjeläkarmottagning utan särskilt starka skäl.

Annons

Det är uppenbart att Falkland och Edstam inte är införstådda i vad som har hänt. Om de är insatta, då blir deras insändare än mer obegriplig.

Landstinget måste ta kritiken från Socialstyrelsen på allvar. I det underlag som finns – och är offentligt för alla att ta del av – kan man läsa om hur Apalby FLM brutit mot väsentliga regler inom sjukvården.

Den läkare som tidigare stod som ägare för mottagningen har fått mycket allvarlig kritik från Socialstyrelsen. Det hon tidigare kritiserats för – dåligt journalförande, otillräckligt samarbete med andra landstingsenheter, bristande uppföljning av biverkningar av beroendeframkallande läkemedel och okunskap om apotekens roll – har på flera punkter fortsatt.

Detta agerande har ökat verksamhetens ersättning från landstinget, vilket ledde till att landstinget tidigare skrivit ned ersättningen till mottagningen. Det i sig var också en varning för att landstinget inte tolererade sådant agerande och krävde snabb ändring.

I ett beslut från 2011 kan man läsa om hur läkaren vid mottagningen utfärdat ett sjukintyg retroaktivt och utan att ansvarige läkaren undersökt patienten. Apalby FLM som mottagning är ansvarigt för att dessa rutiner ska finnas.

Det är därför inte bara en läkare som agerar felaktigt, utan en verksamhet.

Landstinget har understrukit att läkaren inte får ha en ledande ställning i bolaget. Det har hon fortfarande. Nuvarande ägare och styrelse utgörs av läkarens make och barn, vilket landstinget finner enbart är att betrakta som ett bulvanförhållande.

Det är naturligtvis tråkigt att Apalbys mottagnings avtal inte kan förlängas. Men Landstinget har försökt finna lösningar. Landstinget krävde ett stopp på de felaktigheter som har pågått under flera års tid. När samarbetsviljan inte funnits, då vore det oansvarigt att återigen förlänga avtalet med Apalby. Landstingets vård måste vara patientsäker, även för de 4000 patienter som nu tyvärr måste byta familjeläkarmottagning.

Vilka andra starka skäl moderaterna Falkland och Edstam behöver, får de själva beskriva. Vi förlänger inte avtalet utifrån Socialstyrelsens allvarliga anmärkningar, den polisanmälan som finns och ägarskapets fortsatt felaktiga karaktär. Medan Falkland och Edstam funderar på vilka andra anledningar som behövs, tar vi ansvar för att Landstinget Västmanlands verksamheter sköts patientsäkert.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons