Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Ryberg (s): Bättre miljö med s-politiken

Ingenting berör människans trygghet så grundläggande som att luften är giftfri, vattnet rent och grödorna friska. I synnerhet är miljöfrågorna viktiga för barnen och de unga.

Annons

Därför har vi socialdemokrater haft miljön högt på agendan under lång tid. Biobränslen i kraftvärmeverket, växtkraftprojektet och biogasbussar är några exempel på s-initiativ för en bättre miljö.

Även i opposition är vi pådrivande i miljöfrågorna. I fjol lade vi bland annat fram förslag om en lokal klimatkommission, att förnyelsebara energislag ska användas för samhällsbetalda transporter och att det miljömässigt bästa alltid ska väljas vid upphandlingar som staden gör.

Miljöfrågorna finns även med i vårt förslag till budget för år 2009. Ett exempel är att vi vill att fem miljoner ska avsättas permanent för arbete inom den lokala klimatkommissionen och med Aalborgåtagandena. Tyvärr nöjer sig majoriteten med 2,5 miljoner.

Ett annat exempel är att vi lyfter fram att närproducerade och ekologiska livsmedel ger viktiga bidrag en mera hållbar utveckling. Vi vill att Västerås stad ska uppfylla målet om minst 25 procent ekomat i förskolor och

skolor 2010.

För att nå målet vill vi att sex miljoner öronmärks i 2009 års budget för inköp av närproducerad ekomat till förskolor och

skolor. 2008 ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med cirka 30 procent. Vår ambition om 25 procent ekologisk mat till barnen ligger därför helt rätt.

När den moderatledda majoriteten, där även miljöpartiet ingår, fick klart för sig vårt förslag om ekomaten bestämde de sig på

stående fot för göra en utredning om prisförändringen för skolmaten inklusive ekomaten.

Men matpriserna sticker iväg uppåt snabbt och kraftigt redan nu. Därför frågar vi oss varför majoriteten inklusive miljöpartiet förhalar frågan med en utredning. Majoriteten borde istället visat handlingskraft och ställt sig bakom vårt förslag att ge mera pengar till ekomat i förskolor och skolor.

En hållbar energiförsörjning är en stor lokal utmaning. Under 2009 beslutar Mälarenergi om en stor investering i en förnyelse av kraftvärmeverket. Vi vill att förnybara bränslen ska prioriteras i kraftvärmeverket. Vår ambition är att investeringen ska leda till att kraftvärmeverket blir helt fossilfritt i framtiden.

Oljeanvändningen för transporter måste minska. Stadens fordon och de fordon som används för samhällsbetalda transporterna ska ställas om till förnyelsebara bränslen. Vi vill också ha fler biogasbussar i stadstrafiken och främja ökat resande inom kollektivtrafiken.

Detta är några exempel på vad vi socialdemokrater vill genomföra på miljöområdet för att vi skall ta några steg mot en hållbar kommun - till fromma för bland annat våra barn och barnbarn.

Kent Ryberg

ledamot av kommunstyrelsen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons