Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenth Möller: Hög tid att göra mod av sorgen och börja agera

En ung människas liv har åter gått förlorat genom dödligt knivvåld. På ett övergångsställe i Hallstahammar, släcktes ett liv som knappt hade börjat.

Annons

Självklart vill jag här och nu visa mitt deltagande i den stora sorg och saknad som drabbat anhöriga. Jag tänker på er, och hoppas att ni i denna oerhört pressade situation får den hjälp och det stöd ni behöver.

Tro för Guds skull inte att den kommer som ett brev på posten, utan ni tvingas nog i ert emotionella tillstånd att kämpa er till omsorgen, informationen och vägledningen mot en framtida nyorientering. Och var medvetna om att samhällets eventuella hjälp snart är övergången, för någon uthållighet har aldrig kännetecknat de rättsvårdande myndigheternas och ideella organisationernas brottsofferinsatser. Tyvärr är det så.

Det gäller faktiskt att mobilisera alla personliga krafter och att vara stark, just i den stund som man upplever det värsta man kan drabbas av som människa, nämligen att ha förlorat ett barn i ett våldsbrott. Den 16-åring som miste livet på ett övergångsställe på Trädgårdsgatan i Hallstahammar får aldrig ha dött förgäves.

När jag skriver dessa rader har jag Maritza Horns senaste skiva Långa nätter i bakgrunden, där hon utifrån ett knivdåd i Stockholm mot en annan 16-åring, frågar sig "när ska vi göra mod av sorgen och börja agera".

Jag frågar mig detsamma, när skall vi på allvar finna lämpliga insatser mot kriminella och destruktiva människor? Visst kan vi i denna svåra situation lägga blommor och tända ljus i den nästan kontaktlösa tid vi befinner oss, eller kalla till antivåldsmanifestationer utan förpliktelser. Och att skrika efter flera poliser i den här situationen tycks ofta vara en nära, enkel och gripbar lösning för många människor. Men poliser räddar ofta tyvärr inga liv i den stund en ung människa beväpnar sig med ett dödligt vapen.

Polisen är trots all upprustning de senaste åren inte i stånd att göra några revolutionerande insatser. Västeråspolisen har gått på knäna denna sommar, och numerären är av olika orsaker alarmerande låg över hela länet. Faktiskt tror jag inte att det finns tillräckligt med idéer, kreativitet och vetskap om hur man skall leva upp till de krav som statsmakterna ställer, vad gäller närheten till oss medborgare. Inte tycks det finnas någon vilja hos polisen heller.

När jag för några dagar sedan läste intervjun med vår nya tillfälliga länspolismästare, deklarerade han, föga överraskande, nödvändigheten i att polisen skall vara nära människor i deras vardag. Det talesättet från polisen var faktiskt exakt lika uttalat under 1960- och 1970-talen, som det framställdes i VLT av länspolismästaren.

Saker och ting blir ofta inte bättre och mera trovärdiga när de upprepas. Visst kändes det väl lite ovant att i välpressad skjorta flanera ensam på VLT-fotografens uppmaning? Om hans kollegor samtidigt uppenbarat sig i sina svarta handskar, på gator, cykelbanor eller parkmark, så hade det varit i bil och då tycks kraven på närhet och synlighet ha varit obefintliga.

Om polisen någon gång för trovärdig-hetens skull kunde försöka att leva som den lär. Då kommer det polisiära bidraget till samhällsbygget att bli betydande och viktigt, inte minst i kampen mot det dödliga våldet.

I den stund vi får flera vuxna goda förebilder i vårt samhälle, och möjliggör att enskilda människor tar ett större egenansvar, engagemang och kurage, då har vi kanske svar på stora frågor även i ett litet samhälle som Hallstahammar. Om sedan kriminal-politiken, familjepolitiken och integrationspolitiken i vårt samhälle ges samma dignitet på agendan som till exempel arbetsmarknads- och utbildningsfrågor, så når vi ännu längre.

Men på den långa vägen mot ett bättre och annorlunda samhälle, där vi alla är mera delaktiga, kommer nya liv att släckas i våldsbrott. Kanske redan i morgon eller under nästa dag? Som sagt, det är hög tid att göra mod av sorgen och börja agera.

Kenth Möller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons