Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin Falkland (M): Vårdvalet ger inte mer antibiotika

För ganska precis ett år ­sedan hade VLT en artikel om vårdcentralernas förskrivning av antibiotika ­utan uppdelning på olika diagnoser. Det gav ingen rättvis bild.

Annons

Att även koppla ihop vårdval med hög antibiotikaförskrivning var direkt missvisande. 

Eftersom jag var en av de första, som föreslog, att vi skulle ha vårdval Västmanland med Hallands landsting som förebild, känner jag ett mycket stort ansvar. Så jag protesterade emot artikeln och menade, att man måste skilja på vårdval och för mycket antibiotika. 

Dessutom ville jag, att Socialstyrelsen skulle utfärda Nationella riktlinjer för utskrivning av antibiotika. 

Den 28 juli ställde sjukgymnasten Lars Ludvigsson en fråga om vårdvalet ger för mycket antibiotika? Mitt svar till Lars Ludvigsson är väl inte helt överraskande. Naturligtvis inte! 

Jag har mycket svårt att tro, att föräldrar eller patienter skulle välja en vårdcentral, som är känd för sin frikostighet med antibiotika. Jag känner inte till någon sådan vårdcentral. Att man efter sista tidens intensiva debatter om resistenta bakterier och vådan av för hög utskrivning, skulle insistera på behandling med penicillin, tror jag inte på. 

Det är inte ovanligt, att man blandar ihop vårdval och för mycket antibiotika. Landstinget Halland, som var först ut med vårdval, fick tidigt höra, att de hade Sveriges högsta förskrivning av antibiotika. Vid mina kontakter med Halland fick jag veta, att man alltid hade haft en alldeles för stor förskrivning långt före vårdvalets införande. 

Man var mycket bekymrad och bad Socialstyrelsen att titta på situationen. I dag är läget helt annorlunda. Man är mycket nöjd och har sänkt antibiotikaförsäljningen i öppenvård för hela befolkningen med 13,4 procent. I Västmanland har vi sänkt försäljningen i öppenvård för hela befolkningen med runt 5 procent. 

Däremot blir man som politiker bekymrad över utskrivningen av penicillin till de små barnen. 

När Lars Lööf och läkemedelskommittén har informerat och arbetat med problemet i höst, kommer vi också att ha sänkt försäljningen av antibiotika för de mindre barnen. Det är ett måste och allas vårt ansvar. 

Nej, jag tror inte på att konkurrera med antibiotika. Det borde vara precis tvärtom.

Vårdval Västmanland har kommit för att stanna. Både politiker och tjänstemän arbetar kontinuerligt för att förbättra.

Kerstin Falkland (M)

ledamot i Landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons