Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirsi Aaltonen: Vad är familjehemmen rädda för?

Annons

I VLT på julafton skrev flera chefer inom socialtjänsten en debattartikel, i vilken de klagade över att massmediernas och socialstyrelsens granskning gjort det svårare att hitta familjehem. Författarna säger också att familjer som tidigare anmält intresse dragit tillbaka sina ansökningar om att bli familjehem.

Vi i föreningen Samhällets styvbarn i Västerås ställer oss en rad frågor med anledning av den artikeln. Varför har det blivit svårare att hitta familjehem? Varför är familjehemmen oroliga? Beror det på att de inte får det stöd och den uppbackning de behöver. För att de inte får den uppföljning som krävs och den ersättning de är värda?

Artikelförfattarna skriver att duktiga familjer känner sig sårade och ifrågasatta av kritiken.

Vi befarar att man kanske inte är i psykisk balans om man blir sårad och osäker för att arbetsgivaren (socialtjänsten) får kritik. Kan man då som familjehem möta barnens behov och problem? Vågar man ställa de krav och dra de gränser som alla barn behöver?

Vi tycker att familjehemsenheten borde vara glad över att vissa blivande famljehem drar sig ur på grund av massmedierna. För vad är de rädda för? Varför vill man bli ett familjehem? Har man ärliga avsikter och goda ambitioner så drar man sig inte ur när man har bestämt sig.

Vi i Samhällets styvbarn i Västerås vill tro att man numera erbjuder sig att ta hand om andras barn (med allt vad det innebär) för att man vill göra en insats för utsatta barn – ge dem kärlek, ömhet, trygghet och en god grund att stå på. När vi växte upp fick den som tog minst betalt och krävde minst av kommunen ta emot fosterbarnen. Vi har stora och svåra erfarenheter av hur detta var. Har det kanske inte förändrats?

Vi pratar ofta med familjehem som inte vågar ha några krav eller ge sin arbetsgivare någon kritik av rädsla för att mista ”sina” barn. Vem tar ansvaret?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons