Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirsti Kolthoff: Glöm inte freden i din budget, Anders Borg!

Annons

I morgon är det dags för finansminister Anders Borg att lämna in regeringens budgetproposition för 2011 till riksdagen. Förhoppningsvis har han avsatt mer pengar till fredsarbete än till krig och konflikter den här gången.

Finanskrisen och den ekonomiska recessionen har inte påverkat de militära utgifterna. Varje år lägger Sverige 40 miljarder kronor på försvarsutgifter och bedriver en omfattande vapenexport, även till utvecklingsländer. 2008 exporterade Sverige vapen för över 12 miljarder kronor, den högsta siffran någonsin.

Från och med den 1 janua-ri 2011 har Sverige dess-utom ansvaret för EU:s snabbinsatsstyrka Nordic Battle group. Utgifterna för beredskapsperioden uppskattas till 345 miljoner kronor och en eventuell insats skulle öka kostnaderna till ungefär det dubbla. För den summa som beredskaps-perioden beräknas kosta hade 1 725 000 flickor i fattiga länder kunnat få tillgång till skolgång, mat, hälsovård och rent vatten i ett års tid om prioriteringarna hade gjorts annorlunda.

Sveriges ekonomiska prioriteringar visar var utrikespolitiken står. De miljoner vi lägger på EU:s snabbinsatsarmé Nordic Battle group talar sitt tydliga språk. Inför den kommande budgeten måste Sverige börja investera i fred.

Sverige borde minska de militära utgifterna och öka resurserna för att möta verkliga säkerhetshot som fattigdom, naturkatastrofer, brist på hälso- och sjukvård, våld mot kvinnor och spridningen av vapen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons