Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kista i Jerusalem

Annons

I Jerusalem, 30 minuter från flygplatsen, ligger Har Hotzvim. Israels Kista. Här uppfinner och utvecklar unga fantaster dag och natt avancerad högteknologi som säljs och används över hela världen.

Några hundra av dessa hetsporrar har fått jobb i Beck Science Center, den vackraste och mest originella arbetsplatsen i området. 20 000 kvadratmeters kontorsyta runt en ljus och luftig atriumhall med två stora Rhodin-skulpturer. Förstklassig personalrestaurang, synagoga för de troende, allsång och konserter på kvällarna.

Allt tack vare 37 miljoner dollar, 260 miljoner kronor, från Graham Beck, sonsonson till en jude från Jerusalem som flyttade till Sydafrika i slutet av 1800-talet. Han driver ett nät av företag i flera länder. Om ni läste VLT nyligen såg ni kanske en annons för Graham Becks sydafrikanska viner.

Vilka är då de unga fantasterna som arbetar i Beck Center? Åtminstone hälften är ryska judar. När Sovjetunionen kollapsade kunde Rysslands judar resa därifrån och de strömmade till Israel. Det brukar sägas att de enda om inte hade en fiol under armen när de klev av planet i Tel Aviv var pianisterna. I dag är 1,3 miljoner av Israels drygt 6 miljoner invånare ryska judar i första eller andra generationen och här finns både ryskspråkiga tidningar och TV-stationer.

Många av de unga är högt utbildade och 300 av dem jobbar alltså här i Beck Center. 24-åringar med huvudet fullt av matematik. En del av dem bor tillsammans och håller ihop dygnet runt. De kommer i klungor tidigt på morgonen, slår på datorerna och sitter klistrade framför skärmarna. Timme efter timme. En snabbis i restaurangen och så tillbaka. Ett rasande tempo.

Här finns ett Siemensbolag, där varannan anställd har doktorerat, som tar fram analysprogram för att spåra bröstcancer tidigt. Annars är de flesta hyresgästerna fristående israeliska bolag. Chefen för Beck Center är Edelman Ehud. Född i Israel. Son till en jude från Chicago och en judinna från Polen. Var officer i israeliska flygvapnet innan han tog på sig att leda bygget av Beck Center och har sett till att anläggningen nu är uthyrd till 96 procent. Dubbelt så hög beläggning som andra centra här i Israels Kista.

- Jag försöker få de unga genierna att ta en paus ibland. Spela pingis några minuter. Åtminstone röka en cigarett. Det var Graham Beck som föreslog att jag skulle ha en bar och ett piano på mitt kontor så att de kan se att det finns något annat i livet än bara dataprogram. Men det är inte lätt. De lever för sina datorer. Här är aldrig stängt. Det lyser alltid i några rum nätterna igenom.

- Många av de unga i Beck Center har fått sin utbildning i försvaret och kommer hit direkt från flera års militärjänst. Det betyder att de har förlorat ett steg mellan att vara barn och plötsligt bli fullvuxna. De kräver höga löner omedelbart. Jag tycker de är kaxiga. Men jag får samtidigt komma ihåg att det faktiskt handlar om mycket slipade begåvningar som driver landet framåt.

För att skapa en balans i huset blandar Edelman Ehud nu IT-folket med talanger från andra yrken. Tolv advokatbyråer och ett par reklamföretag är nya hyresgäster. Alla får impulser av varandra, resonerar Edelman Ehud. Litet tillspetsat kan man säga att den unga, rastlösa datagenerationen betalar en del av priset för Israels framsteg inom världens mest krävande och lönsamma tekniska och vetenskapliga utveckling. Men alternativet, en grå och osäker tillvaro i länder som de och deras föräldrar i desperation har lämnat, lockar dem inte.

Den största marknaden för Israels unga spetsföretag är förstås USA. Israel, stort som Småland, har 120 företag noterade på börsen i New York - Sverige har ett knappt dussin - och många fler samarbetar med högteknologiska företag i Kalifornien. Motorola, Intel och andra amerikanska företag har å sin sida satt upp egna forsknings- och utvecklingscentra i Israel.

Varför? Microsofts Bill Gates svarar: - Helt enkelt därför att israelerna satsar så intensivt på utbildning. Det är med andra ord inte bara de militära och politiska banden med USA som är starka. De tekniska och vetenskapliga är lika viktiga.

Finns det då inga antiamerikanska stämningar i Israel, sådana som vi har runtom i Europa? Knappast. Det mest utmanande jag har kunnat upptäcka i den vägen är ett ord klottrat på en vägg i Jaffa: JerUSAlem. Vassare än så blir det inte här.

Anders H Pers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons