Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Strandberg: Ekonomisk solförmörkelse hotar

Annons

Tveklöst börjar nu en ekonomisk solförmörkelse inte bara att kunna skönjas, utan även att bita i skinnet på de flesta västeråsare.

Lika säkert är detta, som att efter regn kommer solsken och vice versa. Att detta är ett fenomen som på något sätt drabbar alla svenskar är också lika glasklart, så även för många medmänniskor i vår omvärld. Ett [mjuk retur]alltid återkommande fenomen, men tyvärr inte med regelbundna cykler över tiden. Skillnaden i dag mot tidigare lågkonjunkturer är att tidsperioderna under själva nergången kan förväntas bli längre och djupare, samt tidsintervallerna mellan konjunkturcyklerna blir kortare. Den kanske största skillnaden nu mot tiden för 25-50 år sedan, är att världens befolkning som har råd att konsumera och därmed håller hjulen i gång, är "mätta", ja till och med "övermätta" och därmed måste vila tills hungern återfinner sig igen. Detta är både naturligt och återkommande, varför det borde gå att förutse och därmed förebygga så att skadeeffekterna kan nedbringas.

Men trots all lärdom som borde ha cementerats så verkar vi inte ha lärt oss. Allt har vi glömt eller förträngt och står därmed i många fall helt utan försvar när lågkonjunkturen återigen tycks slå ner som en blixt.

Västerås tillhör inte de bäst rustade kommunerna i Sverige för att möta lågkonjunkturer enligt min mening. Kommunen har [mjuk retur]ensidigt och under lång tid premierat satsningar på Västerås som en handelsstad för utbyte av varor och tjänster i huvudsak mellan varandra och inom sitt eget när-[mjuk retur]område. Detta leder enbart till vad jag benämner servicetillväxt, som till stor del överlever genom att ta näring av varandra, "tillväxtkannibalism."

Det enda fungerande motgiftet som skall balansera upp detta är exportföretag inom differentierade branscher, med handelsutbyte utanför Sveriges gräns. Sådana företag finns inte i tillräckligt stor mängd i dag i Västerås, för att mildra effekterna under själva lågkonjunkturen. Det har under de senaste decennierna knappast tillkommit några nya exportföretag i Västerås, snarare har antalet minskat.

Det räcker inte att möta kommande lågkonjunkturer med en flygplats utan lyftkraft från ett starkt näringsliv som efterfrågar internationell flygtrafik. Samma gäller en teknikby utan globala entreprenörsvisioner eller en äventyrsbadanläggning som snart varje kommun med lite självaktning redan har. En högskola utan högsta internationella kvalité på utbildningarna tillför inte tillräckligt för en exportattraktiv kommun för framtiden.

Statens enorma satsning med hundratals miljoner på att få fram kvinnliga företagare i Sverige anser jag är att kasta bra pengar efter dåliga. Om jag gör en enkel och övergripande analys av de företag som startats av kvinnor de senaste åren i Västerås så kan jag bara konstatera att företagen inte är exportföretag. Detta betyder att det bara blir ytterligare konkurrens av karaokeföretag med produktion av servicetillväxt. Både kvinnor och män är lika värdefulla och välkomna som företagare i Västerås[mjuk retur]oavsett om det är som service- eller exportföretag. Jag anser däremot det inte är vare sig klokt, meningsfullt eller samhällsnyttigt att betala dyra pengar för att favorisera kvinnor till något som skall skapas av sig själv om behovet finns.

Jag har alltid hävdat att varken politiker eller byråkrater kan skapa vår framtida ekonomiska nyttotillväxt. Det gäller även i dag. Men det skulle vara till stor hjälp om de avstod från deltagande i nämnder och styrelser och lät bli att medverka till beslut som försvårar för framtidens entreprenörer.

Det är hög tid för alla ovan nämnda och berörda parter att ta bort sina skygglappar och mörka glasögon och försöka få en skymt av framtidens sol som skall lysa över både fattig och rik även i Västerås. Använd ert medfödda "vinkelkrut" och försök att se verkligheten som den är och agera klokt och kraftfullt.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons