Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Strandberg: Tillväxt eller missväxt?

Annons

Både i Sverige och Västmanland fortsätter fokuset på att tillväxten skall skapas på sina hemmamarknader. Det bygger på att skapa sysselsättningar mellan varandra, med andra ord "tvättar du min skjorta - tvättar jag din". Detta är helt fel tankesätt. Det råder säkert inga delade meningar om behovet av tillväxt, men däremot vad som är bästa vägen för att uppnå den.

Karaokeekonomi genererar mestadels en respiratortillväxt som lever ett ytterst instabilt och osäkert liv. Trots vår begränsade hemmamarknad koncentreras nyföretagandet på just den. Även så finns det ett kvantitativt tänk i att få fler företag att starta. Jag menar att det är bättre om man såg mera till den kvalitativa delen i nyföretagandet. Det kan ge bättre utdelning att satsa på redan befintliga företag. Hjälp dem som har viljan, intresset och de potentiellt största möjligheterna att verka på den globala arenan. Fokusera stödet på dessa och lotsa ut dem på den globala marknaden med bästa professionella hjälp.

Den fundamentala grunden för att uppnå ekonomisk tillväxt måste först identifieras och fastställas. Jag hävdar att det som till stor del styr tillväxten är storleken på marknaden. I Sveriges och Västmanlands fall blir utfallet att marknaden innanför de egna geografiska gränserna inte kan generera större tillväxt än de egna behoven. Marknaden får över tiden en "mättnadseffekt" som sätter gränser för tillväxten. Marknaden måste därför ständigt utvidgas, görs inte det så blir det stagnation, oavsett om det är ett geografiskt område eller ett företag.

Den globala marknaden "mättas" inte inom överskådlig tid, varför det är den vi bör fokusera på. Sverige och Västmanland har många fantastiska och framgångsrika exportföretag, men idag är de allt för få. Förlåt mig ABB, Seco Tools, System Air, Volvo, Ericsson, Sandvik etcetera, men tyvärr är det inte ni som kommer att stå för den största delen av vår framtida tillväxt. Däremot är ni alla ovärderliga för tryggheten, stabiliteten och som förebilder för den nya generationen företagare.

Det är just den nya generationen företag som skall stå för huvuddelen av vår framtida tillväxt. Om en satsning på att lyfta ut små och medelstora företag på den globala marknaden skulle vara en bra väg, varför görs då inte detta? Sanningen är att mindre lyckade försök har gjorts och görs av en del myndigheter och offentligt närstående organisationer utan att den nödvändiga personella entreprenörskompetensen finns, som jag menar är en självklarhet för att lyckas.

Fel råd initialt kan vara förödande för ett nystartat, litet eller medelstort företag. Felaktiga råd kan i ett tidigt skede vara helt avgörande för företagets överlevnad på den globala marknaden. Jag har personligen under de senaste åren besökt olika organisationer och myndigheters exportseminarier, utlandsföreläsningar samt även face to face träffat just de "utlandsexperter" som är satta att hjälpa våra svenska entreprenörer ut i världen.

Jag är förvånad över hur långt från företagens värld dessa experter befinner sig.

Företagsutveckling, affärsutveckling och den affärskultur de möter i en ny marknad verkar vara helt okända områden. Jag går själv inte till skomakaren om jag har ont i huvudet, utan besöker en läkare.

Jag är övertygad att mycket mer kan och måste göras för att stärka Sveriges och Västmanlands växkraft i en tid av globalisering och öppen värld.

Det inrättade globaliseringsrådet på nationell nivå är ett steg i rätt riktning, men jag skulle hellre se ett export- och globaliseringsråd på länsnivå som kan verka betydligt närmare det viktigaste av allt, nämligen företagen. Oavsett vilka råd som inrättas, så är det högst nödvändigt att över alla politiska och företagliga gränser samla sig till ett gemensamt agerande.

Att få lämna beroendet och rädslan av att någon eller något skall dra ur proppen till dagens respiratortillväxt bör vara en tillräckligt stark drivkraft för ett krafttag.

Med rätt frö, sått i rätt jord och med rätt skötsel är utsikterna goda för en framtida tillväxt.

Kjell Strandberg

Global tillväxtentreprenör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons