Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klåfingrighet i skolan skadar

Annons

Nu har Ibrahim Baylan satt käppar i hjulen för svenska skolsystemet igen, ett nytt betygssystem som kommer minskar elevernas motivation att läsa mer och läsa extra. Förslaget om ett nytt betygssystem kommer för att hindra elever att taktikläsa för att komma in på högskolan.

Tyvärr innebär förslaget att eleverna medvetet kommer att läsa färre kurser och hålla sig till låga nivåer för att inte riskera ett dåligt samlat betyg i ämnet. De elever som läser studieförberedande utbildningar inför tekniska och naturvetenskapliga ämnen på högskolan kommer inte att våga ta extra kurser med risken att få ett sämre slutbetyg inför ansökningarna till högre studier.

Skolan måste bli bättre, och den måste anpassa sig efter varje människas unika behov och förutsättningar. En skola som ser till individen tvingar inte alla att läsa samma saker, på samma tid, på samma sätt. Att därför ge samlade betyg hindrar elever att utvecklas individuellt.

Skapa i stället en skola med betyg i varje kurs från en tidig ålder där målkriterier finns. Låt betygskalan bli större och ge eleverna möjlighet att tentera upp betygen. Elever och lärare har rätt till information om hur eleven ligger till och vad som krävs för ett högre betyg. I samband med betygsättning bör ett samtal föras mellan undervisande lärare och föräldrar för att kunna motivera de betyg som är satta. En större betygskala skulle ge eleverna en mer rättvis bedömning och en motivation att klättra högre på betygskalan.

Åsa Coenraads (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons