Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kloka investeringar ger nya jobb

Staten måste bli den ledande aktören genom att efterfråga ny teknik och finansiera okonventionella och miljövänliga lösningar, skriver Clas Lundberg, Västerås.

Annons

Den förra regeringen lämnar efter sig en misslyckad arbetsmarknadspolitik. De allra flesta vill göra rätt för sig och det är inte arbete det råder brist på utan det vi saknat är kunskap och förmåga att organisera upp arbetet.

I stället för bidrag måste vi ge de arbetslösa en rimlig chans att få stadigvarande jobb. Det åstadkommer vi inte genom att enbart förlita oss på marknadskrafterna utan gemensamma insatser måste till som:

Låt arbetsförmedlarna göra det dom är tillsatta för. Nämligen att målinriktat och tillsammans med den arbetssökande hitta ett lämpligt arbete, inte genom att administrera a-kassa, åtgärder och bidrag som på socialdemokraternas och kommunisternas tid.

Lagstifta om alla sorters diskriminering. Ålder och erfarenhet skall inte vara ett hinder till arbete utan tvärtom meriterande.

Ge den liberale nationalekonomen Keynes och hans beprövade investeringsteori en förnyad chans. Den teori som under tidigare arbetslöshetsperioder så framgångsrikt har skapat sysselsättning genom statliga investeringar i nödvändig infrastruktur och massiva satsningar på sådana investeringar som ger jobb inom landet.

Vi har i dag ett behov av snabbt bygga ut kommunikationerna kring våra storstadsområden, Sverige måste förnya sin elproduktion och förbränningsmotorn är nu mogen för att pensioneras. Det är bara några exempel på vårt stora investeringsbehov. Staten måste bli den ledande aktören genom att efterfråga ny teknik och finansiera okonventionella och miljövänliga lösningar.

I dag är Keynes körd bland etablerade ekonomer därför att hans teori har missbrukats av ansvarslösa politiker. Aningslösa finansministrar har underbalanserat budgeten bara för att spä på konsumtionen. Det enda som då ökar är utlandsskulden och förmögenheten hos de redan rika.

Man har glömt att framgången bakom Keynes investeringsteori bygger på en inhemsk multiplikatoreffekt som ger ökad sysselsättning.

Om alliansen verkligen skall lyckas att nå sina sysselsättningsmål måste de snabbt släppa sina fördomar mot Keynes, läsa på och ta nödvändiga investeringsbeslut nu!

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons