Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokpunkten har inte omfattats av demokratiska debatten

Efter ett år kommer förvaltningsrättens dom om Kokpunkten.

Annons
Kokpunkten. Debattören hävdar att skattebetalarna aldrig fick möjlighet att överklaga badprojektets procedur.

Rubrikerna ropar att ”Kokpunkten får fortsätta” men att kommunen får ”en knäpp på näsan”. Vad är det för knäpp på näsan?

Jag vill påstå att kommunledningen får utstå allvarlig kritik. Förvaltningsrätten anser att kommunstyrelsens ordförande och dåvarande stadsdirektören gjorde fel. Det ”tilläggsavtal” som de skrev med Peab förra året rymdes inte inom det avtal som fullmäktige beslutade om fem år tidigare. Det var precis vad jag påpekade i mitt överklagande för ett år sedan.

De folkvalda i fullmäktige fick aldrig någon chans att pröva innehållet i tilläggsavtalet. Det borde de ha fått, det har hela tiden varit min poäng. Såväl fullmäktige som medborgarna hölls utanför. I tilläggsavtalet raderas det tidigare sambandet mellan badet och den museala/vetenskapliga delen. Tidigare förutsatte delarna varandra, nu kan de seriösa delarna få vänta hur länge som helst. Ytorna minskades också, liksom tidigare löften om innehållet i badet.

Förvaltningsrätten håller med mig. Sådana stora och avgörande tillägg ryms inte inom fullmäktiges ursprungliga beslut 2006. Detta skriver rätten och avvisar kommunledningens försök att få oss att tro att det gamla avtalet bara hade förbättrats. Ändå kommer rätten till slutsatsen att den måste avslå både mitt och Leif Karlssons överklagande.

Varför, undrar man. Jo, eftersom det tilläggsavtal som kommunalrådet Ulla Persson och dåvarande stadsdirektören Monica Ericsson skrev på inte rymdes inom det gamla fullmäktigebeslutet så finns det heller inget nytt avtal att pröva i strikt kommunrättslig mening. Goddag yxskaft, kan man tycka. Kommunledningen gjorde fel, men beslutet kan inte prövas eftersom det inte var något beslut.

Tilläggsavtalet, som binder skattebetalarna i Västerås vid ett 25-årigt driftsstöd i halvmiljardklassen till ett privat badhusbolag, är i stället att betrakta som ett civilrättsligt avtal som tecknats för kommunens del av Persson och Ericsson. Inte av någon demokratiskt vald församling, således. Där är själva kärnan. Ulla Persson och Monica Ericsson hade inget uppdrag, ingen delegation, att skriva något nytt avtal. Rätten konstaterar också att tillägget inte heller anmäldes eller dokumenterades enligt bestämmelserna i kommunallagen. Rätten konstaterar att det ”således finns klara brister i kommunens hantering och dokumentation av beslutsgången i ärendet”.

Hur kan då det nya avtalet gälla? Jo, kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören är av fullmäktige utsedda till firmatecknare. De kan i praktiken skriva på vilka avtal som helst i kommunens namn, men måste förstås stå till svars för dem, om de missbrukar sin rätt. Ulla Persson säger i en kommentar att hon får ont i huvudet av det juridiska språket. Hon skulle få ännu mer ont om fullmäktiges ledamöter kräver en förklaring till varför hon höll dem utanför avtalsskrivandet. Men ingen tycks våga ha synpunkter, vare sig på innehåller i tilläggsavtalet eller på hur stadshusledningen skött det.

Jag kan alltid säga: Vad var det jag sa? Men vad hjälper det?

Nu sitter vi där med ett civilrättsligt avtal som inte prövats demokratiskt, som inte har diskuterats offentligt och som binder skattebetalarna i 25 år.

Varför skrevs avtalet bakom stängda dörrar? Jag har bara en förklaring: Peab ville slippa en ny demokratisk runda i fullmäktige. Ett nytt beslut kunde ha överklagats. Någon skattebetalare kunde få för sig att fråga hur ett så stort badprojekt kunde beslutas utan offentlig upphandling.

Avslutningsvis: Om det nu borde ha fattats ett nytt beslut, så borde förvaltningsrätten inte ha dröjt över ett år med att påpeka det. Även det är en demokratisk brist.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons