Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtal bra för seriösa företagare

Kollektivavtalet är ett gemensamt verktyg, där både arbetsgivare och anställda har nytta av en regelbok, skriver Conny Andersson, ombudsman för Svenska Målareförbundet, och Mats Engström, ordförande för Byggnads.

Annons

Ove Jansson ondgör sig över fackets makt i ett debattinlägg den 13 december. Inlägget handlar om att han vill lämna en framgångsrik svensk modell som legat till grund för en positiv utveckling för såväl företagare som arbetstagare i Sverige. Detta utifrån få strejkdagar och sällan långdragna konflikter på arbetsmarknaden.

Jansson vill ge sken av att vi nu lever i en annan tid, där andra faktorer avgör. Ansvaret för att företagande ska utvecklas ska helt och hållet tas av arbetstagaren, inte av marknaden där efterfrågan alltid avgjort huruvida ett företag kan sälja sina tjänster eller produkter. Han oroar sig inte för den konkurrens hans medlemsföretag utsätts för från oseriösa företagare som tvingas blåsa staten på skatteintäkter och därmed kan dumpa priser på den inhemska marknaden.

Med Ove Janssons förslag kommer företag med utländska ägare och med helt andra förutsättningar för sitt företagande utan tvekan bidra till att svenska företag får svårt att överleva. Företag har det besvärligt redan i dag. Hans resonemang slutar i att bara man slipper teckna kollektivavtal så blir allting bra. Det är kollektivavtalen som är företagarens värsta fiende, enligt honom.

Vi ser det som att kollektivavtalet är ett gemensamt verktyg, där både arbetsgivare och anställda har nytta av en regelbok. Vilken människa skulle ha intresse av att se en idrottstävling där inga regler fanns? Där regler inte var en överenskommelse mellan spelare eller utövare och där det inte fanns en domare utsedd för att döma med hjälp av straff?

Vilken roll har Ove Jansson som chef för Företagarna? Ska svenska företag, hans medlemmar, tvingas bli oseriösa för att överleva? I dag träffar vi många företagare som kan vittna om hur priser pressas neråt. Blir deras situation bättre om man slipper teckna avtal? Blir marknaden större om arbetarna tvingas till lönesänkningar?

Nej, enligt alla teorier blir den inhemska marknaden mindre när människor får mindre köpkraft.

Genom hans artikel frågar vi oss om Ove Jansson verkligen företräder sina medlemmar. Vi har dagligen kontakt med seriösa småföretagare som utrycker sin oro över den senaste utvecklingen. Dessa företagare önskar inget annat än att få jobba på en marknad där det finns klara och tydliga regler som gäller alla. Ove Jansson föreslår något helt annat.

Conny Andersson

Mats Engström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons