Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtal för vem?

Annons

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan två parter. Det är en ömsesidig överenskommelse. Detta är också kollektivavtalens styrka. Det är en överenskommelse om hur man vill arbeta vidare. För stora företag med många anställda är kollektivavtal oftast en förutsättning för arbetsgivaren. Det ger möjlighet att löneförhandla med större grupper och ger ett ramverk till hur olika problem som eventuellt uppstår skall kunna lösas.

För den mindre företagaren, kanske utan anställda eller med endast en eller två och då kanske den närmaste familjen, innebär kollektivavtal bara ytter-ligare byråkrati. Det är svårt nog att vara småföretagare idag.

För att börja med att slå hål på en myt så är det alltid upp till arbetstagaren att vara fackligt ansluten och han/hon kan vara det oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal eller ej. Medlem i facket innebär inte att man har kollektivavtal. Det går utmärkt att som anställd, vara medlem i facket, fast arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

Kollektivavtal är ett gemensamt åtagande, till exempel om kommande lönebildning. Det innebär till exempel begränsningar i hur mycket löneökning det får vara både maximum och minimum.

Artikelförfattarna skriver att man kan teckna avtal direkt mellan facket och arbetsgivaren. Vitsen med kollektivavtal är att det är ett avtal mellan två parter, två representanter den ena för arbetsgivaren och den andra för arbetstagaren, det vill säga inte mellan de två som arbetar på samma arbetsplats. Kollektivavtal fungerar utmärkt som avtal men skall inte tvingas fram via politisk klåfingrighet. Arbetsmarknadens parter klarar detta utmärkt utan politikernas inblandning.

Rocklundaaffärens formulering innebär inget krav på svenska kollektivavtal utan enbart någon form av kollektivavtal. Avtalet försvårar för småföretagare och ensamföretagare att vara med och lägga anbud på uppdrag inom Rocklundaområdet för 25 år framöver. Det är dags att inte försvåra utan underlätta för småföretagarna i Västerås. Det gynnar både arbetstagare och arbetsgivare och på lång sikt alla i Västerås.

Elisabeth Unell

Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons