Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtal ska vara frivilliga

Annons

Den senaste tiden har det från regeringen och LO framförts krav på att företag ska ha kollektivavtal för att få delta i offentliga upphandlingar. Kraven är ett försök att bemöta EU:s nya tjänstedirektiv och en reaktion på den konflikt som uppstått i Vaxholm utanför Stockholm, där ett lettiskt byggbolag byggde en skola åt kommunen.

Vi på Företagarna vänder oss definitivt emot detta förslag. Värdet på offentliga upphandlingar uppskattas till cirka 400 miljarder per år. Det nya kravet innebär att hälften av Sveriges småföretag utestängs från denna jättemarknad. Hur stämmer det överens med regeringens sysselsättningspolitik? Hur rimmar det med Thomas Östros målsättning att underlätta för småföretagare och därigenom skapa fler arbetstillfällen?

En undersökning bland nära 4 000 av våra medlemmar visar att det finns ett utbrett missnöje med både hur kollektivavtalen och hur den offentliga upphandlingen fungerar.

I dag avstår 70 procent av våra medlemmar från att delta i offentliga upphandlingar. De anser att det redan med dagens reg-ler är för krångligt och för komplext. Krav på miljöplan, jämställdhetsplan och hälsoplan gör att kostnaderna blir för höga. Komplexiteten har också medfört att en fjärdedel av dem som tidigare deltagit avstår.

Vi vet också att närmare hälften av Sveriges småföretag saknar kollektivavtal. I vår undersökning framgår att 64 procent - alltså en stor majoritet av medlemsföretagen - anser att fackliga organisationer inte ska kunna tvinga

företag till hängavtal eller kollektivavtal.

Hela 28 procent av de resterande 36 anser dessutom att tvång är motiverat endast under speciella omständigheter. Att göra kollektivavtal till ett krav för deltagande i offentliga upphandlingar skulle därför utestänga småföretagare från möjligheten att hitta kunder inom offentlig sektor.

Kollektivavtal ska vara frivilliga. Enbart bästa affärsmässighet ska styra upphandlingen - det tjänar både kommuner och företagare på. Med hjälp av ökad flexibilitet och individuella avtal blir det lättare att möta den ökade konkurrensen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons