Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koloss på lerfötter

Annons

Katastrofen i Sydostasien har avslöjat sårbarheten i vårt samhälle. Samtidigt har den häpnadsväckande inkompetensen och handlingsförlamningen hos landets ledning kommit i öppen dager.

Man kan fråga sig vad regeringen och dess kansli med runt 4 000 (!) anställda tänkte när vi på annandag jul matades från massmedierna om det fruktansvärda.

Redan före 6.00 på morgonen rapporterade TT om att många turister saknades efter enorma flodvågor i Phuket. På eftermiddagen uppskattade resebyråerna att 10 000-15 000 svenska turister befann sig i området och Dagens eko 16.45 rapporterade om "fullständig katastrof". Sveriges television hade nio nyhetssändningar från 12.00 till 23.30. Statsminister Göran Persson och hans regeringskolleger varken hörde, såg eller förstod någonting. Utrikesminister Laila Freivalds gick på teatern. Efteråt ger man kanslifolket skulden för att de inte informerats! Statsministern for häromdagen till Thailand och anklagade landet för bristande information

För att hitta någon ljuspunkt i mörkret måste man lämna regeringen och statens byråkrater. Redan själva katastrofdagen vidtog charterföretagen snabba åtgärder. Frivilliga organisationer som till exempel Röda Korset agerade utan dröjsmål liksom Svenska kyrkan. I den privata sektorn visades således både ansvarstagande och kompetens hos chefer och anställda.

På regeringshåll tog det flera dygn att komma i gång.

Inom svensk sjukvård finns sedan några år ett 20-tal trauma-specialistgrupper som utbildats för att ta hand om svårt skadade vid olyckor i Sverige och utomlands, Men socialstyrelsen meddelade vid förfrågan att de inte behövdes! Trots överfulla sjukhus i Thailand med hundratals skadade svenskar och många fler thailändare. Kanske hade fler människor överlevt om svensk byråkrati inte stoppat en möjlig insats.

När man ser på regeringens agerande i samband med flodvågen - eller snarare brist på agerande - framträder bilden av en koloss på lerfötter. Under socialdemokratisk ledning har det skapats en byråkratisk administration som relativt sett är störst i Europa. Vi har minst 300 statliga myndigheter med en kvarts miljon anställda. Sannolikt finns det bland alla dessa några instanser som har anknytning till sådana här katastroflägen och möjligen också ansvar. Men ingen lyfte ett finger.

Var fanns de handlingskraftiga cheferna?

När regeringen utser generaldirektörer och andra chefer har det i alltför många fall visat sig att partiboken går före kompetens. Kanske detta har bidragit till den hönshusliknande krishanteringen när flodvågen kom.

I grund och botten ligger ansvaret hos alla dem som vid valurnorna röstat fram den regim vi har i dag.

Det behövs nya friska krafter som kan ersätta den handlingsförlamande slentrian som blivit följden av ett alltför långvarigt maktinnehav.

Tord Säfvestad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons