Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal och SKTF: Låt oss vara med i konkurrensen!

"Det enda sättet att ta reda på om tjänsten utförs på det bästa sättet är att låta nya aktörer ständigt ut­mana den befintliga leverantören oavsett om de är utförda av en intern kommunal utförare eller om det är en privat aktör som har uppdraget," skriver Tomas Salzmann, ordförande i tekniska produktionsstyrelsen.

Annons

Sedan tar han sophämtningen i Västerås som exempel och påstår att kostnaderna för insam-lingen kunde sänkas med 30 procent genom konkurrensutsättning och att den kvarvarande interna verksamheten inte får kosta mer än den externa.

Frågan om driftform i den kommunala verksamheten är knappast en tjänstemannafråga utan en fråga kopplad till politiska värderingar och politiska beslut. Detta kan vara en anledning till att en tjänsteman inte lägger förslag vare sig i den ena eller andra riktningen.

För sophämtningen i Västerås gäller att den konkurrensutsatts vid tre tillfällen tidigare under 1990- och 2000-talet. Vid samtliga tillfällen har den egna regin fått lämna anbud och vunnit upphandlingarna. Vid den upphandlingen som gjordes under våren 2008 tilläts inte teknik- och idrottsförvaltningen att lämna anbud. Vad är det för utmaning?

Största anledningen till den kostnadssänkning på 30 procent som Salzmann nämner är den övergång till insamlingen i så kallad tvåfacksfordon som planerats och delvis genomförts sedan flera år tillbaka. Hösten 2007 levererades ytterligare två biogasdrivna tvåfacksfordon, vilket möjliggjorde att teknik- och idrottsförvaltningen kunde lägga om distrikten i hela staden och dessutom avveckla ett antal reservfordon.

Renhållningsverket har även tidigare på olika sätt rationaliserat verksam-heten till exempel genom att införa kärl istället för säck, sidlastarfordon etcetera. Vi har inte minst deltagit i den stora miljöomställning som genom-fördes under 1990-talet. En omställning som vi tror skulle vara mycket svår att genomföra med entreprenörer utsedda genom LoU-upphandlingar.

Vi kan gärna ställa upp på konkurrens och utmaningar men det minsta är att vår personal med sin långa erfarenhet, ibland upp till 20-30 års anställning, åtminstone ska få vara med och lämna anbud när konkurrensutsättningen sker.

Salzmann torde säkert vara medveten om att marknaden inte alltid fungerar perfekt, vilket är ett argument för att alltid behålla en viss del egenregiverksamhet. Detta är bra både för kvalitet och för ekonomi.

Tomas Alm

sektionsordförande Kommunal

Irene Larsson

ordförande, SKTF:s Västeråsavdelning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons