Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Ungdomslöner är ett slags lönedumpning

Annons

Med anledning av Folk-partiets utspel vad gäller ungdomslöner, kan jag som ordförande i Kommunal Bergslagen Västerås Vård Omsorg inte längre sitta tyst och låta deras politiska parti, klampa in på de områden som det klart och tydligt är arbetsmarknadens parters uppgift att träffa kollektivavtal om.

Om man som Ragnhild Källberg (FP) och Jura Miniotaite (LUF) tror att man kommer att få bukt med ungdoms-arbetslösheten genom att lönedumpa så misstar man sig å det grövsta.

Resultatet av en sådant förslag kommer att bli att man i stället för att locka unga till den offentliga sektorn, skrämmer iväg dem ifrån den. Vilken signal sänder detta till dem som potentiellt skulle kunna tänka sig att arbeta inom vård och omsorg och vilka signaler sänder det till dem som redan är anställda.

Ragnhild Källberg och Jura Miniotaite tycker också att man som ungdom, om man kommer in och arbetar inom vård och omsorg, ska få utbildning och hand-ledning på arbetet, vilket i sig är bra. När det gäller detta kan jag dock kort svara er att våra medlemmar redan i dag har alldeles för många arbetsuppgifter och sliter hårt i jobbet.

Att lägga ytterligare arbetsuppgifter, som att vara handledare och utbilda, ser inte jag som genomförbart om inte förutsättningarna vad gäller personaltäthet ökar radikalt. Men då behövs det förstås rekryteras mer personal. Ni inser säkert själva vilket moment 22 detta är.

Folkpartiet visar inte enbart på sin nonchalans för arbetsmarknadens parter vad gäller att träffa kollektivavtal om löner. Det nonchalerar även våra medlemmar, när det i stället för att koncentrera sig på att ta politiska beslut som visar på att man tar ett ansvar över skattebetalarnas pengar pratar öppet om löne-dumpning.

Vi kommer att stå inför ett stort behov av ökad rekrytering av unga när det gäller våra medlemmars yrken. Jag undrar hur man som politiker har tänkt sig att lösa det. Lönerna och anställningsvillkoren behöver bli betydligt bättre inom den offentliga sektorn. Ungdomslöner är inte svaret på det.

Till sist vill jag bara påpeka att om nu arbets-lösheten i landet är uppe i skrämmande 135 000, som nästan motsvarar Västerås befolkning, så måste man som folkpartist och en del av Alliansen titta på vilken politik man för. Så vitt jag vet så är det en Allians-regering som sitter vid makten i det här landet och inte någonting annat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons