Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt refor(m)stopp

Annons

Moderaten Elisabeth Unell gör det väldigt enkelt för sig i sin replik om moderaternas saftiga förslag att minska kommunens inkomster med 220 miljoner kronor fram till år 2010.

Hennes enda förslag är att spara på administrationen. 220 miljoner på administrationen - det visar bara att Elisabeth Unell inte har minsta aning om kostnaderna för Västerås stads administration. Den omfattande nedbantning av administrationen som genomfördes för ett par år sedan gav "bara" ungefär 25 miljoner kronor.

Elisabeth Unell tror också att stadens skatteintäkter och statsbidrag ökar med 300 miljoner kronor. Möjligen ökar statsbidragen med en socialdemokratisk regering. Blir det en moderatregering kommer statsbidragen att minska drastiskt.

Dessutom bortser Elisabeth Unell helt ifrån att största delen av de ökade inkomsterna måste användas dels till att täcka ökade löner och priser, dels att betala för ökade volymer som exempelvis fler barn i förskolan och fler äldre i äldreomsorgen. Därtill står staden inför stora behov av investeringar under de närmaste åren.

Det som blir kvar av inkomstökningen sedan detta räknats bort är detsamma som utrymmet för reformer; Nya verksamheter, förbättrade verksamheter och utveckling av verksamheter.

Beskedet från Elisabeth Unell är därmed kristallklart. Moderaternas omfattande dränering av kommunens inkomster innebär ett reformstopp i den kommunala verksamheten. Så lite var pratet om "ökade resurser till stadens viktigaste verksamheter" egentligen värt.

Ulla Persson

kommunalråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons