Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen åker snålskjuts på anhörigvårdarna

Annons

Sten Anderssons debattinlägg i VLT den 12 maj om anhörigvårdarnas villkor i dag manar till eftertanke. Hans budskap till ansvariga politiker är att anhöriga måste få känna sig som viktiga samarbetspartners till kommunens äldreomsorg. Det kan man nog inte säga att de gör i dag. Bidraget på 57 kronor per dag för ett dygnet runt-arbete är en blygsam "flitpeng" till den anhörige.

Att på ålderns höst, när man själv börjar bli trött och sliten få en ny stor arbetsbörda genom att ta hand om en dement make eller maka, innebär stora påfrestningar både psykiskt och fysiskt. Det är inte frivilligt man ställer upp men ändå är det självklart för väldigt många att man gör det. Löftet att vara tillsammans i både lust och nöd blir en förpliktande realitet.

Äldreomsorgens verksamheter har under 2004 upprättat handlingsplaner för anhörigstöd och det är sannerligen en gedigen lista på olika stöd. Att ambitionerna är skiftande kan man klart utläsa i rapporten och det ges ingen klar bild av hur anhörigstödet fördelar sig på de olika verksamheterna i kommunen. Mycket återstår att utveckla.

Den nya inriktningen är att decentralisera anhörigstödet till mötesplatserna som oftast ligger i anslutning till servicehusen, där bland annat anhöriggrupper ska träffas och social dagverksamhet ska ske. Om denna lösning av anhörigstödet är tillräcklig återstår att se.

Principen om att äldre ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt kräver samtidigt att anhöriga får tillräckligt stöd i sitt vård- och omsorgsarbete. Kommunen får inte åka snålskjuts på de anhörigas insatser.

För att utveckla ett partnerskap mellan äldreomsorgen och anhörigvårdaren efterlyser Sten Andersson ett slags avtal där frågor om trygghet, ersättning, avlösning, semester, med mera upprättas. Denna idé bör analyseras och prövas.

För innevarande år har anslagits en miljon kronor till anhörigstöd och mötesplatser i Västerås. Detta ger inte tillräckliga möjligheter att förverkliga ett bra anhörigstöd under 2005.

I tilläggsbudgeten som kommunstyrelsen antog den 12 maj föreslog kristdemokraterna tillsammans med folkpartiet, moderaterna och centerpartiet att ytterligare 2,7 miljoner kronor skulle läggas på anhörigstödet under 2005. Detta avslog socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Elisabet Fridén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons