Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen - en tröghet utan like

Annons

En god insyn i den kommunala verksamheten avslöjar en ofattbar byråkrati. Denna kännetecknas bland annat av att ärenden hamnar i den så kallade långbänken, vilket i en privat verksamhet skulle leda till en säker undergång.

En del av den kommunala verksamheten, till exempel sjukvård och omsorg, lider brist på personal. Personalen gör enorma insatser.

Problemen kan hänföras till den så kallade överadministrationen, där efterfrågan ej alltid styrs av tydliga behov utan där byråkraterna skapar egna behov. Vi kan tala om Parkinsons lag.

I vilken ända skall vi börja för att effektivisera den kommunala verksamheten? Givetvis i toppen och då med kommunfullmäktige - ett spel för gallerierna.

Allt fler kommuner är medvetna om att beslutsprocessen måste ändras för att aktivera såväl politiker som allmänhet. Från tidningen Kommunaktuellt vill jag citera: "Allt fler ledamöter skolkar från mötena eftersom de inte upplever det meningsfullt. Allt fler har hoppat av. Besluten är redan fattade någon annanstans."

I ett par debattartiklar har jag påtalat en del av de uppenbara svagheter som finns. Inte ett enda parti har reagerat. Motståndet mot förändringar är en trögflytande byråkrati. Det är bekvämt att köra i gamla hjulspår. Var finns kreativiteten?

Det är dock bra att oppositionen år 2003 lade en motion angående ett mer flexibelt och kostnadseffektivt stadsledningskontor. Vidare har Västeråspartiet, likaså år 2003, inlämnat en motion beträffande ett mer engagerande och effektivt kommunfullmäktige.

Vad har hänt? Ingenting såvitt jag känner till. Sossarna är motståndare till alla förslag från de borgerliga. Avslagen är i regel underskrivna av stadsledningskontoret. Vems ärenden går egentligen dess personal?

I Västerås kommun har invånarna inte möjlighet att ställa frågor vare sig före, under eller efter kommunfullmäktiges sammanträden. I andra kommuner får allmänheten träffa politikerna, oftast före mötena, och ibland ordnas politikerdagar - men inte i Västerås.

Frågan är om inte kommunfullmäktige är en av Sveriges mest tröga organisationer. Ett fåtal av medlemmarna i fullmäktige har möjlighet att sätta sig in i alla ärenden. Ärendena kan dessutom bli liggande i mer än två år, helt oacceptabelt.

Hur skall man locka duktiga ungdomar till denna uråldriga organisation? Det är ofattbart att VLT inte belyser dessa grundläggande demokratiska problem. Stadsledningskontoret måste äntligen blir föremål för en genomgripande analys. Den ekonomiska redovisningen måste ske tätare. Först i juni får man den första redovisningen för året! Vilket företag skulle nöja sig med detta?

Det borde också anställas medarbetare med bakgrund inom konkurrensutsatt verksamhet. Det behövs nytt blod. Vi måste redan nu rationalisera den centrala byråkratin för att frigöra pengar till bland annat vård och omsorg. Kommunen annonserar efter en ny direktör för välfärd och arbetsmarknad. Eftersom det råder så stor brist på vårdpersonal måste man sätta ett stort frågetecken för detta. Vi behöver en effektivare handikappverksamhet och en central organisation som fungerar närmare verkligheten.

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons