Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har ett ansvar i pillerfrågan

Annons

Man blir minst sagt förvånad när man läser Kent Rybergs uttalande om äldre och läkemedel i VLT den 27 oktober. Han säger att han bara känt till problemet med övermedicinering av äldre ett år, trots att det snart är två år sedan en alarmerande revisionsrapport i landstinget arbetades fram. Detta visar på en nonchalans och ett ointresse från hans sida för de äldres väl och ve.

I april 2004 togs frågan upp vid ett gemensamt möte med samtliga gruppledare i majoritet och opposition i såväl landsting som kommun. Eftersom inget hände lade vi kristdemokrater fram en interpellation i kommunfullmäktige i början av september 2004 där vi krävde initiativ från den politiska majoriteten och ett samarbete med landstinget.

Vi fick ett långt svar från äldrenämndens ordförande, Kent Ryberg, ett "spel för gallerierna", visade det sig. Det enda Kent Ryberg gör efter snart två års overksamhet är att skylla på läkarna och invänta ett gemensamt journalsystem som kommer tidigast 2009. Att äldrenämnden nu försöker sprida kunskapen om övermedicineringen låter inte som en tillräcklig åtgärd. Här krävs konkreta åtgärder och det är bråttom!

Kristdemokraterna har skrivit artiklar själva och tillsammans med övriga oppositionspartier där vi bland annat krävt minst två läkemedelsgenomgångar per år för varje äldre i de särskilda boendena, uppföljningar av nyinsatta läkemedel och dess eventuella biverkningar, utbildning av personal och arbete på en förändrad vårdfilosofi.

Vi kristdemokrater motionerade 2000 om "Kultur i stället för medicin" där det "goda samtalet", det vardagsnära och bekanta tas fram och där sång och musik skapar trivsel och ro för dementa äldre.

Kent Ryberg borde ta initiativ via nämnden att i beställningarna till utförarna av äldreomsorg i Västerås få in fler alternativ till medicinering. Genom sådana åtgärder kan medicineringen sannolikt i många fall minskas. Vår motion liksom tipsen från tisdagens VLT om massage och förra veckans Äldredag i Västerås som berörde sångens och målningens positiva effekter på dementa personer kan tjäna som underlag. Att få komma ut på en promenad, ha någon som läser, sjunger eller bara pratar med en är helt självklara krav man måste få ställa när man inte förmår så mycket själv längre.

För äldre över 80 år som bor hemma föreslår vi kristdemokrater en uppsökande verksamhet (om man vill) där bland annat läkemedel ska kunna tas upp. Alltför många äldre lider av läkemedelsbiverkningar utan att veta om det.

Elisabet Fridén

Sven Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons