Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stryper skolornas datoranvändning

Annons

Skolornas datorer har nu blivit så dyra, sedan skolorna har blivit tvungna att hyra sina datorer från Konsult och service, att de inte har råd med långt när så många datorer som förut. Det är dessutom bara tillåtet att hyra Microsoft datorer, som jag anser vara klart mindre robusta och pålitliga än Macintoshdatorer. Kommunen lär ha ont om pengar, så varför drabba egna verksamheter med onödiga kostnader? Konsult och service bör ändra sitt beslut och ta med representanter även från skolor för att lösa problemet. Jag ställer gärna upp.

Kostnaderna för att hyra elevdatorer med hårddisk från Konsult och service är 9000 kronor per år. Datorerna till personalen kostar ännu mer. Det kommer även bli möjligt att hyra så kallade "tunna klienter", datorer utan hårddisk, för 7000 kronor per år till eleverna. De blir då fullständigt beroende av stadens server och datornät. Jag anser att de här datorkostnaderna är orimliga, med tanke på att själva elevdatorn kostar under 3000 kronor per år.

Konsult och service tillåter bara ett slags datorer för att de ska gå att enkelt servas på distans. Det blir billigare så, påstår de. Men de flesta skolor har redan datorer och annan utrustning, som de redan har betalt. Då bör det väl rimligen bli billigare att använda den utrustningen. Men Konsult och service samt Proaros vet tydligen bättre än de som arbetar på skolorna, inklusive rektorerna.

Proaros lär förhandla med Konsult och service om vad skolorna ska betala för datorerna. Det är märkligt att de inte förhandlar med representanter från skolor. De är de som ska och framför allt, är tvingade att hyra datorer från Konsult och service. Med delaktighet från skolorna skulle det säkert kunna bli ett avtal som gagnar alla parter, det vill säga elever, skolor, kommunen samt stadens skattebetalare.

Jag förstår inte hur skolorna ska få råd med tillräckligt antal datorer. Skolorna får inte heller mer pengar för att betala de ökade datorkostnaderna. Skolornas ekonomi är redan hårt ansträngd och antal lärare är knappt. Det behövs många datorer på en skola av följande orsaker: Lärare och personal behöver datorer för att göra sina arbetsuppgifter. Eleverna måste använda datorer för att klara flera av betygskraven. De är också en stor hjälp för elever med skrivsvårigheter. Ännu färre lärare är inte heller någon acceptabel lösning. Så hur ska Västerås elever klara skolan, Proaros?

Nu skall Konsult och service sköta all support för över 3000 kronor per år, mest på distans. Trots det kommer det att kosta 450 kronor om en tekniker ska laga en dator på plats. För skolans personal fungerar nog service på distans bra. Elevernas datorer behöver däremot många enkla reparationer på plats. En del mycket enkelt underhåll som att byta datormus får skolorna sköta själva. Det enkla underhållet tar dock en del tid och innebär någon kostnad.

Förut hade skolorna en tekniker på området eller till och med på skolan. Det kostade också pengar, men deras hjälp var mycket bättre än den support som Konsult och service erbjuder. De kunde snabbt lösa de ofta enkla men många problem som uppstår med elevernas datorer. Det kan vara trasiga tangentbord och datormöss, datorer som har hängt sig, skrivare som trilskas och skadegörelse. Dem kunde man fråga om råd och hjälp och det var lättare att hålla sig uppdaterad om datorer.

Ett allvarligt problem med datorerna är att de missbrukas av många elever. Det gäller besök på porrsajter, trakasserier via e-mail och sms. Förut kunde vi kontrollera vilka sajter eleverna var på och det gick ofta att uppdaga trakasserier. Eleverna blev då snabbt avstängda en tid och då gick det att hålla det någorlunda i schack. Nu krävs det en polisanmälan för att Konsult och service ska gå in och granska elevernas Internettrafik. Hur mycket hinner en elev ställa till med innan den blir avstängd med det långsamma förfarandet?

Vidare uppmanar jag fler att protestera mot det här eller andra stelbenta och dyra beslut inom kommunen. Jag anar att höga datorkostnader för kommunen bara är toppen på ett isberg, ty det finns även andra tjänster, som kommunala verksamheter är tvungna att anlita av Konsult och service till orimliga kostnader. Det kostar en skola närmare 20 000 kronor att anställa någon.

Det är dags att Västerås stad och Proaros börjar använda sitt eget och sina medarbetares förnuft och kompetens.

SÖREN CROFTS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons