Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna har nycklarna i kampen mot alkoholen

Annons

Vi dricker mer alkohol än på 100 år och alkoholskadorna ökar i allt snabbare takt. Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar att alkoholen är den tredje största orsaken till förlorade antal levnadsår. Antalet döda i alkoholförgiftning har fyrfaldigats på tio år i Sverige, rattfylleriet ökar liksom antalet alkoholrelaterade olyckor och dödsfall i trafiken.

Listan kan göras längre och än mer dramatisk. Tyvärr verkar det inte hjälpa. Sveriges politiker är mer alkoholpolitiskt förlamade än någonsin. I Danmark höjer man åldersgränsen för inköp av alkohol, Frankrike slåss för sitt reklamförbud och diskuterar höjda avgifter på vin, Tyskland inför särskilda avgifter på alkoläsk, Irland vill ha varningstexter på alkohol ... Vad vill Sverige?

Nu är det dags för kommunerna att ta sitt ansvar och gå från ord till handling. I snart tre år har staten fördelat hundratals miljoner kronor till kommunerna, som stöd för det drogförebyggande arbetet. Nu är det dags att på allvar lyfta upp frågorna på dagordningen, såväl verksamhetsmässigt som ekonomiskt. Inte som ettåriga projekt riktat till ungdomar och missbrukare.

Alkoholproblemet är gigantiskt och kommer så att vara under överskådlig framtid. Därför måste det förebyggande arbetet ingå i kommunens reguljära verksamhet och därmed budget. Om kommunens alkoholrelaterade kostnader i form av missbrukarvård, rådgivning etcetera, exempelvis uppgår till 20 miljoner kronor bör motsvarande minst en fjärdedel satsas på förebyggande arbete.

En sådan satsning innebär i början en extra kostnad men det handlar om investeringar för framtiden - lönsamma investeringar, såväl humanitärt som ekonomiskt. För att lyckas med ett alkohol- och narkotikaförebyggande arbete måste man ha kreativitet, mod och uthållighet.

I dag är det kommunerna som sitter på många av de alkoholpolitiska verktygen. Här är några som jag gärna ser att man lyfter fram:

* Arbetet med att minska alkoholkonsumtionen måste ske långsiktigt med konkreta planer som sträcker sig över minst fem år.

* Speciella förebyggarenheter bör inrättas för att höja arbetets status, öka samordningen och effektiviteten. Det drogförebyggande arbetet är en angelägenhet för hela kommunen, inte bara skola och socialtjänst.

* Begränsa tillgängligheten genom en aktiv och hårdare tillsyn av folkölsförsäljningen och restaurangerna.

* Begränsa antalet tillfälliga tillstånd för så kallade öltält. Inför alkoholfri representation - pengarna som sparas kan med fördel gå till förebyggande insatser.

* Ge rejäla anslag till frivilligorganisationer som aktivt arbetar för minskat alkohol- och narkotikabruk.

* Inga anslag till organisationer som inte bedriver en verksamhet fri från alkohol och andra droger.

Nu är det dags att sluta vänta på att någon annan skall göra jobbet. Det är kommunerna som sitter på den alkoholpolitiska verktygslådan - öppna den nu!

YNGVE LINDGREN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons