Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunismens folkmord

Annons

Det är på tiden att kommunismens folkmord tas upp till debatt. Ett folkmord som vi i väst vet så lite om. Detta trots att uppgifter och litteratur i ämnet finns i överflöd - i Ryssland. Ytterst lite är översatt, i stort sett endast Solsjenitsyns Gulagarkipelagen och Salamovs Skovelmästaren.

Under mina många besök till Ryssland har jag genom resor och kontakter med många av mina ryska vänner dock en betydligt bättre och skrämmande bild av det som Lenin startade och Stalin fullföljde.

När man som jag besökt Gulagområdet i republiken Komi, rest på "dödens" järnväg mellan Kotlas och Vorkuta och sett alla rester av läger, besökt staden Inta, en stad som började som ett slavläger, så får man en fruktansvärd bild av det förflutna. En bild som det verkar som man avsiktligt har försökt dölja i väst. Så till exempel förbjöds de fåtaliga fångar som frigavs och kom till Sverige att yppa något om sina erfarenheter.

Men det finns starka krafter som helst ser att man inte gräver i Sovjets förflutna då det finns hemska sanningar bakom, vilka inte är politiskt gångbara ännu i dag.

I dagens Ryssland diskuteras dessa öppet, men den svenska yttrandefrihetens marginaler är för snäva för att möjliggöra en debatt här.

Sven Martin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons