Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen hänger inte med i tiden

Kommunstyrelsen har den 25 november fattat beslut om riktlinjer för marknadsavtal mellan elitföreningar och Västerås stad.

Annons

Syftet är att stärka invånarnas stolthet över Västerås och skapa goda ambassadörer och förebilder.

Initiativet kommer från gruppen ”Team Västerås”, som har rötterna i idrottsrörelsen i kommunen, och fokus har därmed naturligt i starten varit just de gamla klassiska idrottsgrenarna.

Vi anser dock att när kommunen går in med skattepengar har vi som förtroendevalda ett ansvar att ha ett bredare perspektiv, så att våra gemensamma pengar kommer så många som möjligt till del. Och här har kartan ritats om de senaste decennierna.

Det är inte längre bara hockey, fotboll och bandy som intresserar folk, och som kan bidra med förebilder och ambassadörer för vår kommun. I det moderna samhället finns det många olika sporter västeråsare kan tänkas nå, eller redan nått, elitnivå inom, som har minst lika många tittare och aktiva ungdomar.

Ett exempel är det snabbt växande folkrörelsen kring e-sport, tävling i dataspel. Senast i helgen hade Dreamhack i Jönköping 25000 besökare, och flera av finalerna sändes direkt i både SVT och TV6. Andra exempel är hundsport, schack, motorsport, hästsport med mera.

Vi i Miljöpartiet yrkade därför på en breddning av konceptet genom att ändra i riktlinjerna så att ordet ”idrott” byts ut till ”sport” i hela dokumentet, och därmed öppna upp för att fler elitföreningar ska ha möjlighet att sluta avtal med kommunen enligt samma premisser som de klassiska idrotterna.

Tyvärr var det enbart Maria Lindelöf (KD) som stödde vårt förslag. Om nästa stora Västeråstalang råkar spela Starcraft 2 i stället för bandy, passar det inte in i kommunens snäva riktlinjer för marknadsavtal med elit- föreningar.

Kommunstyrelsen knatar därmed på i gamla fotspår, med skygglappar för den fantastiska mångfald av intressen och sporter som tiotusentals västeråsare brinner för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons