Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen hänger med i tiden

Projektet TEAM Västerås har under två år diskuterat frågan om hur man kan lyfta fram och stärka elitidrotten i Västerås för att staden återigen ska bli landets ledande idrottsstad, Arbetsgruppen i Team Västerås (Karl-Erik Eckemark, Jan Andersson och Curt Lundmark) lämnade en skrivelse till Kommunstyrelsen i juni 2012 med förslag om ett samverkansprojekt med syfte att marknadsföra Västerås och att stärka elitidrotten.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade i mars 2013 med ledning av skrivelsen från Team Västerås att bilda en strategisk samverkansgrupp. Den skulle utveckla elitidrotten med syftet att Västerås åter ska bli en ledande idrottsstad. I gruppen ingår representanter för kommunen, näringslivet, skolan och idrotten.Projektet TEAM Västerås har under två år diskuterat frågan om hur man kan lyfta fram och stärka elitidrotten i Västerås för att staden återigen ska bli landets ledande idrottsstad, Arbetsgruppen i Team Västerås (Karl-Erik Eckemark, Jan Andersson och Curt Lundmark) lämnade en skrivelse till Kommunstyrelsen i juni 2012 med förslag om ett samverkansprojekt med syfte att marknadsföra Västerås och att stärka elitidrotten.

Målet är att Västerås ska vara bland de fem bästa inom fem år i rankingar av idrottsstäderna.

Miljöpartiet har den 10 december med rubriken ”Kommunstyrelsen hänger inte med i tiden” redovisat ett antal yrkanden som skulle styrka detta påstående.

Tvärtom tycker vi! Kommunstyrelsen har med sina beslut verkligen insett vad som är viktigt i marknadsföringen av Västerås, och att idrott är en oerhört viktig del av samhället. Ett samarbete mellan kommunen, näringslivet, skolan och idrotten på det beslutade sättet är mycket framsynt och kan leda till att Västerås återigen kan bli en ledande idrottsstad.

Miljöpartiet vill också byta ut ordet ”idrott” mot ”sport” i riktlinjerna för gruppens arbete för att få ett ”bredare perspektiv”. För de allra flesta är idrott och sport synonyma begrepp och används ofta om varandra.

Ordet sport förknippas oftare med idrotter, när det används hjälpmedel av olika slag som segelsport, motorsport eller hästsport. Vi använder även ordet ”bandysporten” i vissa sammanhang.

Det är således mera en semantisk fråga än en definitionsfråga Det blir ingen skillnad, om vi byter ut ordet idrott mot sport i riktlinjerna för samverkan. Ett krav för att komma i fråga för marknadsavtal bör dock vara att idrotten/ sporten finns med i Riksidrottsförbundet.

Vi vet inte hur många som tävlar i Starcraft 2 och som bidrar till att stärka Västerås varumärke. Men om nästa talang i Starcraft 2 enligt MP:s förslag ger bättre marknadsföring av Västerås än bandyn, så får vi hantera detta på bästa sätt.

Men i nuläget anser vi, att kommunstyrelsen hänger med i tiden och kanske även ligger i framkant. Vi från idrotten är mycket glada för att vi efter enträget arbete har kommit så här långt i processen med att stärka elitidrotten i Västerås genom samverkan, och att kommunen är positiv till ett utökat samarbete. Vi hoppas att Miljöpartiet är det också!

Slutligen vill vi påminna om vad den förre statsministern Göran Persson svarade i TV för några år sedan, när han fick frågan om vad som kännetecknade Västerås. Han svarade i denna ordning; Bandy, Asea och Åke Hillman. Det är således idrott, framgångsrikt näringsliv och duktiga politiker som är det bästa varumärket!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons