Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikträtt del av grundlagen

Annons

Den 15 februari har moderaten Anna Hård af Segerstad i hätska ordalag ifrågasatt den svenska grundlagskyddade konflikträtten. Hon antyder att facket uppträder ansvarslöst och väldigt konfliktbenäget, inte minst med anledning av blockaden av Salladsbaren Wild 'n Fresh i Göteborg som saknar kollektivavtal. Det tyder på en stor okunskap om hur det svenska systemet fungerar och varför det är så viktigt att kollektivavtal finns på alla arbetsplatser. Inget demokratiskt rättssamhälle i den utvecklade delen av världen lämnar sina löntagare utan skydd. I många länder regleras lön och försäkringar i lag och ofta är det en myndighet som bevakar efterlevnaden. Arbetsgivaren gör sig skyldig till en kriminell handling om denne inte följer reglerna.

I andra länder blir alla arbetsgivare inom en bransch skyldiga att tillämpa det kollektivavtal som slutits för branschen även om de inte är medlemmar i någon

arbetsgivarorganisation. Det går inte för en arbetsgivare att hävda ungdom, religiositet eller ursprung i ett annat EU-land. Det duger inte ens att påstå att de anställda inte vill bli skyddade. Reglerna gäller i alla fall.

I Sverige har vi inget skydd för löner och anställningsvillkor i lag och kollektivavtalen är inte heller allmänt gällande. Saknas det kollektivavtal på en arbetsplats finns det inget skydd alls för de nuvarande eller framtida anställda när det gäller löne- och anställningsvillkor. I Sverige är det helt lagligt att betala sina anställda extremt låga löner eller för den delen ingen lön alls när det inte finns något kollektivavtal. Att förmå i stort sett alla arbetsgivare att skriva under ett kollektivavtal är alltså ett sätt att skydda löntagarna. Delar ur den borgerliga regeringen, och nu Anna Hård af Segerstad påstår i sin debattartikel att facket borde avstå ifrån att kräva avtal på arbetsplatser där vi saknar medlemmar. Men är det verkligen rimligt att en arbetsgivare som systematiskt undviker att anställa organiserad arbetskraft ska slippa billigare undan än andra arbetsgivare? Nej, kollektivavtalet är också viktigt för andra arbetsgivare i samma bransch. I annat fall får de inte konkurrens på lika villkor.

Per-Inge Ahlbäck

Ombudsman på LO-Distriktet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons