Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kongressombud: Vi tror att Juholt och Jämtin har vad som krävs

Annons

I dag inleds Socialdemokraternas extrakongress som har till uppgift att välja ny partiledning och genomföra en politisk debatt som inspiration för mandatperiodens arbete. Vi har fått medlemmarnas förtroende att företräda Socialdemokraterna i Västmanland vid extrakongressen. Vi åker dit för att ange en färdriktning för den nystart som socialdemokratin så väl behöver.

När kongressen öppnas i dag måste den bli ett avstamp för en socialdemokrati som ser framåt. Det är ett delvis sargat parti som samlas till kongress. Att Socialdemokraterna i höstas gjorde ett av sina sämsta val genom tiderna är en fras som förvisso är sann men som hörts till leda.

Efter valförlusten tillsatte Socialdemokraterna en kriskommission som studerat val-resultatet och analyserat hur det kunde gå som det gick. Vårt parti har ägnat mandatperiodens första månader åt att se bakåt, fundera, analysera och diskutera. Det har varit nödvändigt, men vår övertygelse är att det räcker nu.

I höstas röstade 1,8 miljoner människor på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. De väntar sig ett socialdemokratiskt parti i kraftfull opposition som förmår ta sig an de stora framtidsfrågorna och som pekar ut en ny riktning för landet. Vår politiska idé är ett Sverige som ger människor förutsättningar att utvecklas, att förverkliga sina idéer och testa nya vägar i livet.

Varje människas frihet tar sin utgångspunkt i att ha möjlighet till en egen försörjning. Därför måste fler i arbete också fortsättningsvis vara grunden för den socialdemokratiska politiken. Utmaningen för Sverige och för Socialdemokraterna ligger i att skapa en offensiv jobbpolitik där samhället gör sitt yttersta för att den som kan jobba ska få möjlighet att göra det. Politiken för skola, utbildning och jobb hänger intimt samman, varje del gör helheten starkare.

Det börjar med att skapa en likvärdig skola med lärandet i centrum. Det är en skola där alla barn ges möjlighet att klara skolans kunskaps- och utvecklingsmål, där alla barn får samma chans till en god start i livet och där alla ges möjlighet till en gymnasieutbildning och ett slutbetyg. Det fortsätter med ett utbildningssystem som uppmuntrar till utbildning under hela livet och som inte stänger några dörrar för den som inte tidigt vet vad han eller hon vill bli. Det kombineras med en högre utbildning på högskolor och universitet som ger många möjlighet att satsa på kunskap och forskning.

Det förstärks av att de jobb som finns är trygga och rättvisa. Unga måste ha lika bra villkor på jobbet som den som funnits länge på arbetsmarknaden. Där ser vi full lön och trygga arbetsvillkor som något som inte bara är de äldre förunnat. Utbildning, lärande för livet, trygga villkor och satsningar på forskning och innovation måste knytas samman till en kraftfull politik som gör Sverige starkt och konkurrenskraftigt.

Socialdemokraternas valberedning har presenterat ett förslag till ny partiledning. Vi tror att Håkan Juholt och Carin Jämtin har vad som krävs för att göra Socialdemokraterna till ett attraktivt politiskt alternativ som utformar politiken tillsammans med dem som påverkas av den. Det är nödvändigt att Socialdemokraterna lyssnar på människors beskrivning av problem och möjligheter i vardagen och därefter formulerar politiska lösningar för framtiden.

Vi hyser stort hopp om att den nya partiledningen förmår att vara öppen och lyhörd och vi ska göra vår del för att Socialdemokraterna ser framåt. Vi gör det genom att med glädje delta i kongressdebatten om en ny färdriktning för Sverige och för Socialdemokraterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons