Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrenssamhället är en återvändsgränd

Annons

Lars Kallsäbys historiska tillbakablick är korrekt men ofullständig. Det har varit olyckligt med flera lappkast i jordbrukspolitiken, vilka åstadkommit perioder då investeringar och nytänkande sviktar. Vi är inne i en sådan just nu.

Men i rättvisans namn tror jag att Kallsäby håller med om att den gamla nationella politiken hade sina fördelar. Det var till exempel möjligt för nystartade lantbrukare att få förmånliga lån och bidrag. Det fanns en mycket utvecklad opartisk försöks- och rådgivningsverksamhet i offentlig regi. Denna är i dag överlämnad till privata företag. Det krävdes särskilda förvärvstillstånd för att få köpa mark. Detta hindrade så kallade klippare från att göra snabba pengar. Mångfalden i svenskt lantbruk var större och olika produktionsgrenar samt förädlande företag var bättre spridda över landet.

Detta system är nu borta och vi har helt nya villkor i det moderna lantbruk som jag beskrev i mitt förra inlägg. Jag är till skillnad från Lars Kallsäby övertygad om att det konkurrenstänkande som nu styr jordbrukspolitiken, och som ledningen för Lantbrukarnas riksförbund värnar, leder åt fel håll.

I en konkurrenssituation finns det vinnare och förlorare. Jag tror att i den pågående utvecklingen är en stor del av Sveriges lantbrukare och miljoner småbönder i de fattiga länderna förlorare.

Den interna solidariteten inom Europa kommer att sättas på prov redan inom några få år när bidragsnivåerna måste höjas till de nya medlemsländernas lantbrukare. Dessutom finns det ingenting som tyder på att det så kallade produktionsjordbruket (läs: det storskaliga jordbruket) är lösningen på en global livsmedelsbrist som förväntas inom 10-15 år.

Lösningen heter i stället kraftsamling kring sund livsmedelsproduktion och miljöansvar på hela jordklotet - oavsett om det är storbönder, familjeföretagare eller småbrukare. Detta är också ett starkt konsumentintresse. God och näringsrik mat på allas bord varje dag, även i framtiden!

Vår globala solidaritet bör riktas mot ett långsiktigt samarbete för landsbygdsutveckling, fattigdomsbekämpning och resurshushållning. Alla skall ha en rättvis chans i en rättvis värld. Konkurrens på lika villkor inom EU:s murar förstärker de globala klyftorna.

Konkurrenstänkandet leder i helt fel riktning och blir därför en återvändsgränd. En nationell jordbrukspolitik kan värna lantbrukets överlevnad i hela Sverige, en hållbar miljö och en solidarisk biståndspolitik.

BÖRJE SVENSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons