Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumentvägledarnas verksamhet viktig

Annons

Solveig Ingemarsson (s) är en mycket engagerad ordförande för konsumentnämnden, men vi får ändå hålla viss stringens i debatten. Folkpartiet har inte, som Solveig Ingemarsson påstått i flera år, velat lägga ner konsumentverksamheten och folkpartiet vill inte heller lägga samman Konsumentbyrån med miljö- och hälsoskyddsverksamheten. Inte heller moderaterna avser att lägga ner verksamheten vilket framgår av Västeråsalliansens gemensamma budget där anslaget ligger som tidigare.

Folkpartiet har flera gånger uttryckt sin uppskattning över det goda arbete som konsumentvägledarna uträttar i dag och den höga kompetens som finns där och som har kunnat vidmakthållas även vid den senaste tidens personalförändringar.

Däremot anser folkpartiet inte att det är befogat med en särskild konsumentnämnd eftersom enheten är för liten för detta och nämndens arbete består då i stor utsträckning i att administrera sig själva.

Vid konsumentdagarna på Värmdö frågade jag flera konsumentvägledare i kommuner vad de förväntade sig av en nämnd. Svaren jag fick var genomgående att de ville ha uppmuntran av politikerna för sitt arbete och mer pengar till verksamheten.

Angående uppmuntran, så är det självklart inom andra former av ledarskap, men det är kanske något som politiker måste uppmärksammas på. Det är lätt att fastna i aktiviteter som vänder sig till media och väljare men också lätt att glömma de personer som utför det praktiska arbetet. Frågan om anslag till konsumentverksamhet beslutas ju inte heller i konsumentnämnden .

Jag är också förvånad över hyllningen till Ann-Christin Nykvist och hennes förslag om en ny utredning ifråga om kommunernas skyldighet att ha konsumentvägledare. Vanligtvis brukar Solveig Ingemarsson klaga över jordbruksministerns bristande intresse för konsumentfrågor. Förslaget om en ny utredning möttes för övrigt av en proteststorm därför att saken har utretts så många gånger tidigare.

Redan utan lagstiftning har nästan 90 procent av alla kommuner någon form av konsumentvägledning. En ny utredning är alltså ytterligare ett exempel på hur socialdemokraterna slösar bort våra skattepengar i eviga utredningar i stället för att säga ett klart ja eller nej.

Ett mer reellt hot mot den lokala konsumentverksamhetens omfattning är Nykvists beslut att enskilda konsumenter från och med i höst skall kunna ringa Konsumentverket direkt för "korta frågor". Detta kan tas som intäkt för att dra ner på den lokala verksamheten alternativt låta bli att ha någon alls.

Detta är vår politik:

4 Folkpartiet vill försvara varje människas möjlighet att göra sina egna val som konsument. På så sätt synliggörs att konsumentpolitiken gäller alla individer, även de som inte ser ut som genomsnittssvensken.

4 Folkpartiet anser att det är hos de frivilliga folkrörelserna som påverkansrollen för ändrade köpbeteenden bör ligga - till exempel att handla rättvisemärkt, ekologiskt eller förbättra våra kostvanor. Och vill därför höja bidraget till dem med 10 miljoner.

4 Folkpartiet anser också att offentligt producerade välfärdstjänster skall kunna omfattas av konsumenträttslig lagstiftning.

Birgitta Carlstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons