Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontorschef: Arbetskraftsbrist - ett problem som bara växer

Vi läser allt oftare om att vi i Sverige har och kommer att få en brist på arbetskraft.

Annons

I dag är det svårt att finna bland annat löneadministratörer, lastbilschaufförer, byggarbetare, CNC-operatörer och vårdpersonal. Och listan på bristyrken växer. Men det finns lösningar på situationen.

Under en lång period har vi i Sverige haft en hög arbetslöshet och det har varit relativt enkelt för företagen att finna nya medarbetare. Men i takt med ökad tillväxttakt i ekonomin, bättre efterfrågan och i övrigt gynnsam konjunktur har det blivit svårare och svårare för företag att lösa sina bemanningsbehov.

Kraven på de personer man söker är som alltid höga, det ska helst vara en välutbildad person, gärna med eftergymnasial utbildning, praktik från utlandet, goda språkkunskaper, god social förmåga, ett tiotals års meriterande arbetslivserfarenhet från det aktuella gebitet och gärna ska den aktuella kandidaten vara 27 år.

Fler och fler företag brottas i dag med utmaningen att finna nya medarbetare till sina lediga tjänster. Detta är tydligast i de sydligaste delarna av landet, men blir sakta mer akut även längre norrut. (I Norge brottas man med dessa problem sedan flera år. Det är en låg arbetslöshet och en konstant brist på både välutbildade personer och de utan längre utbildning).

Exempelvis söker Kristianstadsföretaget Ekström Son, som tillverkar tryckkärl och värmeväxlare, ett tiotal personer för nyanställning. Men de har stora problem att få tag på nya kollegor. De säger att ett av de största problemen är att hitta svetsare, vilket är något de delar med många andra företag. Men det är även brist inom många andra områden, såsom inom byggsektorn och tillverkningsindustrin.

Vad kan vi då göra för att underlätta för företagen att finna ny personal och samtidigt minska arbetslösheten?

Många företag har idag akuta behov av kunniga medarbetare som raskt kan komma in i tillverkningen eller produktionen. Förr i tiden - och fortfarande i flera andra länder - hade man ett välutvecklat system med lärlingar. Då följde de icke färdigutbildade studenterna med på arbetsplatsen under några år och lärde sig arbetet från grunden. Detta var en bra utbildning och ofta en naturlig väg in på den aktuella arbetsplatsen.

Ibland då vi intervjuar personer för uppdrag hos våra kunder känner de en osäkerhet och rädsla för hur ett eventuellt nytt jobb ska påverka deras möjligheter att få behålla eller återgå till A-kassan. För de personer som har ersättning från A-kassan och som erhåller en möjlighet att få ett arbete på deltid kan de inte ta det jobbet eftersom de inte har möjlighet till arbetslöshetsersättning på den resterande deltiden.

Naturligtvis är det bättre att komma in på ett jobb och bli en naturlig del av arbetsmarknaden, även om det kanske i början är på deltid. Men dagens regelverk för bemanningsföretag sätter stopp för det.

En del företag har inte tid eller erfarenhet av att rekrytera personal. Och inte de administrativa möjligheterna att lösa temporära belastningstoppar med egen personal. Där är vi inom bemanningsbranschen en naturlig samarbetspartner. Genom vår långa erfarenhet av att finna rätt person till ett givet uppdrag och effektiva rekryteringskanaler kan vi snabbt finna lämpligaste personen för uppdraget.

I vårt land har vi även en annan viktig potentiell resurs som inte kommer till arbetsmarknadens förfogande på ett effektivt sätt. Jag tänker då på nysvenskar som inte har kunnat komma in på den svenska arbetsmarknaden, men som ofta har god utbildning och bra erfarenheter.

Många traditionella företag är tveksamma och ibland osäkra på att anställa personer med annan bakgrund. Då kan vi inom bemanningsföretagen vara en mycket god väg in på arbetsmarknaden. För kunden har det i de fallet man hyr in en person ingen betydelse vilken etisk bakgrund eller namn personen har utan man ser enbart till kompetensen. Efter att personen i fråga jobbat en tid noterar uppdragsgivaren vilken kompetent och erfaren människa som gör jobbet och osäkerheten och otryggheten i att ha personer med annan bakgrund i sitt eget företag är borta.

Att effektivisera och förenkla arbetsmarknaden är en av uppgifterna bland annat för oss på Jobzone. Genom att förändra regelverket för A-kassan och genom att företagen utnyttjar oss som är specialister på att hitta rätt person till fasta jobb och inhyrningsuppdrag kan vi gemensamt minska arbetskraftsbristen och underlätta för företagen som finns på vår ort.

Fredrik Jangendal

Jobzone Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons