Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpa röster med en sup?

Annons

Mothugg

Ena dagen läser vi i VLT att folk klagar över långa väntetider för att med telefon komma fram till polisen. Andra dagen klagar folk på att polisen inte kommer när det händer något i bostadsområdena. Tredje dagen talar sig VLT varm för längre öppettider på krogarna i Västerås. Som om det inte skulle ta ännu mer av polisens redan hårt ansträngda resurser! För mig som vänsterpolitiker är det uppenbart att polisen behövs mer för andra uppgifter än att städa upp efter allt senare krogvanor!

Helt klart har VLT i år liksom tidigare i år iscensatt ett nedslag i Västerås och låter ungdomar och krögare tala sig varma för längre öppettider på krogarna. Hur krass och cynisk får man vara?! Och vilkas ärenden går egentligen VLT?!

Politikerna ska inte lägga sig i kroglivet mer än nödvändigt, skriver VLT:s ledare den 30 juli. Men som politiker har jag ett socialpolitiskt ansvar. Det behöver inte VLT ta. VLT väljer att företräda krögarnas snäva ekonomiska intressen, för det kan knappast vara till ungdomarnas fördel att få dricka ännu mer! För tendensen är i dag mycket oroande. Unga män dricker över 30 procent mer alkohol än för tio år sedan och unga kvinnor har ökat sin konsumtion i ungefär samma omfattning. Extra allvarligt är att gruppen unga män och kvinnor, som dricker allra mest, blivit så mycket större. Det är därför Alkoholkommittén bland mycket annat gör en informationssatsning på unga vuxna mellan 18-24 år. Skulle vi motarbeta den lokalt genom att göra alkoholen än mer tillgänglig?! Ska vi inte ta riskerna på allvar?!

VLT:s ledarsida har dessutom gjort partipolitik av frågan om serveringstiderna: rösta på borgarna så blir det längre öppettider på krogen. Det har hänt förr att man köpt röster med en och annan sup. VLT vilseleder även läsarna genom att påstå att vi som politiker skulle kunna gå tillbaka till stängning klockan 2 om det skulle bli för stökigt. Problemet är att individ- och familjenämnden inte kan ändra serveringstiderna när vi väl gett dem. Vi kan dra in tillstånden om det blir uppenbara ordningsproblem, men det har hittills inte varit lätt. De vanligaste skälen till att serveringstillstånden dras in är på grund av ekonomisk oegentligheter.

Här närmar vi oss det bakomliggande problemet. VLT får gärna vurma för den fria företagsamheten, men faktum är att krögarna har svårt att få ekonomin att gå runt och det beror till stor del på att vi har en överetablering av krogar och barer i centrala Västerås. Bryggerinäringen driver på och konkurrensen är hård, men det kan vi lokalt inte göra något åt som alkohollagstiftningen ser ut i dag. Normaltid enligt lagen för serveringstillstånd är 1.00. Många krogar har tid till 2.00. Det räcker! För mig som socialt engagerad politiker är det uppenbart att vi inte ska lösa krögarnas problem genom att ännu mer utsätta ungdomar och andra för riskerna med att festa hela natten.

Mats Ericson (v)

ordförande i Individ- och familjenämnden

VLT svarar:

VLT skiljer på opinionsbildning och nyheter. VLT:s ledarredaktion påverkar inte nyhetsartiklarna, och nyhetsledningen styr inte ledarsidan. I den aktuella ledaren redogörs för skäl såväl för som emot ett förlängt öppethållande. VLT anser att argumenten för att pröva en timmes längre öppethållande är starkare, inte minst eftersom flera jämförbara städer har öppet längre än till klockan två.

I Mats Ericsons konspiratoriska och marxistiska värld innebär det att VLT går krögarnas ärenden.

VLT går inte någons ärenden. VLT anser att motiven för att genom politiska beslut hindra vuxna människor från att bestämma sina egna vanor i detta fall inte är tillräckligt starka. Men skulle farhågorna om ökat strul och våld visa sig stämma kan förlängda öppethållandetider behöva omprövas. Som framgår i en av nyhetsartiklarna är det i så fall möjligt att återgå till tidigare öppettider, det skedde i Södertälje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons