Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KR: Västerås stift behöver ny församlingstillväxt

Inför kyrkovalet den 20 september måste man ställa sig den grundläggande frågan om hur en kristen församling kan överleva och växa till – inte minst i ljuset av att i ett ­växande antal kyrkor hos oss i Västerås stift firas inte längre söndaglig gudstjänst.

Annons

Kyrkovalets huvudfrågor måste därför handla om kyrkans kärnverksamhet som är gudstjänst, mission, diakoni och undervisning – detta för att vända Svenska kyrkans minskade uppslutning och skapa fler levande, aktiva församlingar, även i vårt stift.

För att kunna locka folk och stärka tron på en kärleksfull Gud måste kyrkan ha ett centralt budskap och berätta varför detta är angeläget, finner statsvetaren Magnus Hagevi vid Växjö universitet i en vetenskaplig studie av svenskars religiositet.

Sysslar församlingarna med annat, mer allmän religiositet, är folk inte intresserade, konstaterar han. Människor finner att de då lika gärna kan stanna hemma och tända ett ljus själva.

Slutsatsen i Hagevis studie är alltså att gudstjänsterna tydligt centreras kring tilliten till Jesus Kristus, att kristen tro kan ge människan mening och mål i livet.

Utöver kyrkans kärnverksamhet menar vi att kyrkovalet borde handla om byte av valsystem till renodlade personval, där samtliga kandidater förs upp på en gemensam valsedel. Väljarna fördelar sedan fritt sina kryss mellan alla kandidater, inte mellan partilistor.

Ett tredje huvudområde rör det ekumeniska ansvaret, inte minst när det gäller den allkristna synen på att äktenskapet är mellan kvinna och man, så att inte vår kyrka isoleras från andra kyrkor nationellt eller internationellt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons