Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt ändrade skattesatser bygger upp motsättningar

Annons

Det har under en längre tid skrivits en hel del insändare i både lokal- och rikspress om det orättvisa skatteuttaget av pensionärerna.

De olika pensionärsorganisationerna har också engagerat sig med skrivelser och upprop. Flera partier har också uttalat att man vill minska skillnaden i skatt mellan de som arbetar och de som har arbetat och nu har gått i pension.

Det förefaller dock vara löften med låg ambition att infria. Moderaterna säger att man ska minska skatteskillnaden när utrymmet så medger, och nu har sossarna ändrat sig och stämt in i samma kör.

Efter Almedalen så kan man lätt få den uppfattningen att ytterligare ett jobbskatteavdrag ligger högre upp på prioriterings-¿listan än sänkt skatt för pensionärerna.

Man undrar hur den bakomliggande ¿tanken ser ut när man bestämmer att ¿pensionärerna, som har jobbat hela livet utan något jobbskatteavdrag, ska betala högre skatt än de som arbetar i dag.

Som det ser ut nu så anser de styrande att pensionärerna, relativt sett, ska betala mer för den gemensamma välfärden. Så var det inte förr, den ordningen har den sittande regeringen tagit initiativ till.

Det är också på det viset att de flesta som har pension i dag har arbetat många fler år än vad dagens ungdomar kommer att göra. Trots det så vill man att vi pensionärer ska stanna kvar i arbetslivet till vi är 70-75 år.

Om man sedan tittar på hur förvaltningen av pensionskapitalet ser ut så förstår man lätt att man klämt åt pensionärerna i båda ändarna, genom sänkta pensioner och högre skatt.

Inte var det någon som frågade oss ¿pensionärer om lov när Socialdemokraterna åderlät pensionsfonderna på hundratals ¿miljarder kronor för att finansiera andra sociala reformer. Pengar som vi pensionärer betalat in.

När sedan lågkonjunktur och finanskris slår som hårdast och pensionsfonderna ¿håller på att urholkas, ja inte återför man de ”lånade” miljarderna till pensionsfonderna. Nej, man skickade notan till alla Sveriges pensionärer i form av sämre pensions-utveckling.

Hur skulle alla de styrande i riksdagen ha reagerat om bromsen slagit till mot dem och skatten blivit högre? Och vilka löntagare hade accepterat en sådan ordning? Förstår inte de styrande att sådana här om-¿fördelningar bygger upp motsättningar i samhället?

Nu, i god tid före nästa val, är det hög tid för de politiska partierna att berätta för oss pensionärer hur man tänker hantera ¿pensionerna och skattefrågan.

Det parti, som med trovärdighet, kan ¿presentera konkreta förslag för att komma till rätta med den här orättvisan har en stor chans att bli en maktfaktor att räkna med efter nästa val.

Jag förväntar mig att engagerade ¿pensionärer och pensionärsorganisationer kraftigt ökar sina aktiviteter för att få till stånd en ändring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons