Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigen och folkmorden har blivit färre - men ingen anledning att slå sig till ro

Annons

Världen är i dag fredligare än på länge och under det senaste årtiondet har det skett en dramatisk nedgång i antalet krig, folkmord och människorättsbrott. Den glädjande nyheten kunde vi ta del av förra veckan då Human Security Center publicerade sin första rapport.

Det är den mest omfattande kartläggningen av detta slag sedan andra världskriget. Mellan 1950 och 2002 minskade antalet människor som dödades i väpnad konflikt med hela 98 procent. En av huvudförklaringarna är de fredsbevarande internationella insatserna ledda av FN.

I dag är det 60 år sedan FN:s stadga trädde ikraft, och 51 medlemsstater lovade rädda kommande släktled undan krigets gissel, som det står i inledningen av stadgan.

De förstod att kraften som kommer av att alla världens länder sluter sig samman under ett och samma mål - att förhindra krig och skapa varaktig fred.

I dag, på FN-dagen, är det ett utmärkt tillfälle att reflektera över vad FN åstadkommit i världen, men också över allt som återstår att göra. För trots en allt fredligare värld finns ingen möjlighet att slå sig till ro.

Den internationella terrorismen tycks öka och just nu pågår omkring 60 väpnade konflikter runt om i världen, där mänskliga rättigheter kränks, krigsförbrytelser begås och terroristbrott utförs.

Den grupp som alltid drabbas hårdast av konflikter är barnen. Det blir brist på mat och rent vatten och sjukdomar sprids. Varje år dör 2 miljoner barn på grund av smutsigt vatten, dåliga toaletter och bristande kunskap om hygien. Unicef arbetar för att ge barn tillgång till rent vatten och möjlighet till vaccination.

Miljontals liv har räddats tack vare vaccinationsskydd mot vanliga sjukdomar. Men fortfarande dör varje år cirka 2 miljoner barn till följd av sjukdomar som kunde ha förhindrats med vaccination. Fattigdom, krig och naturkatastrofer, i kombination med dålig infrastruktur och svåråtkomliga byar innebär stora svårigheter att nå ut med vaccinet. Många av världens länder har heller inte råd att tillverka eller leverera vaccin.

Ett växande problem för barnen i vår värld är människohandeln. Barn och kvinnor förs bort mot sin vilja eller luras med löften om en bättre tillvaro i något annat land. De utnyttjas sedan under slavliknande former. Barnen används i kriminalitet, prostitution, tvångsarbete, för adoption eller organhandel. Barnen kan sedan säljas om och om igen och handeln är mycket lukrativ.

FN uppskattar att människohandeln i dag är världens tredje största organiserade brottslighet, efter narkotika och vapen. Det är oftast fattiga människor som drabbas.

Samtidigt är det ett faktum att det finns människor som anser sig ha rätt att utnyttja andra människor, som tror att de kan köpas för pengar.

Det finns alltså inte skäl att slå oss till ro med beskedet att världen har blivit fredligare men vi kan känna tillförsikt inför framtiden med vetskapen om att vi tillsammans kan åstadkomma förändringar till det bättre. De framgångar FN och andra delar av det internationella samhället har haft i att förhindra krig har uppnåtts trots otillräckliga resurser, bristfälliga mandat för vissa av FN:s fredsbevarande insatser och brist på stöd från de länder som har störst möjlighet att hjälpa till. Tänk vad vi skulle kunna åstadkomma med mer resurser, rätt mandat och ett bredare engagemang för fredsbyggande i världen!

Margareta Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons