Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krist-demokrater: En trädgård för rehabilitering och ökat välbefinnande

Annons

Alla vet hur det känns att efter en tids sjukdom komma ut och dra in frisk luft i lungorna, känna vindens drag i kroppen, solens värmande strålar eller snöflingor som slår mot kinderna. Forskning visar på en stark koppling mellan god hälsa och närhet till skog och natur.

Det blir också allt tydligare att det behövs mer än mediciner för att må bra. Därför pågår vid flera sjukhus satsningar på en utemiljö som en del av vården och rehabi-literingen.

Vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge ligger i ett skogsparti en anlagd park – Händelseriket – som en del av vårdmiljön. Där finns bland annat stigar, sitt-platser och lekredskap och konstnärer har haft stor del i utsmyckningen av parken.

Tanken bakom parken är att genom utomhuslekar och närhet till naturen stimulera det friska hos barnet, men här är också en plats för barnet att umgås med syskon och anhöriga i en miljö fri från sjukhusets lukter och ljud. Parken har också blivit en upp-skattad plats att fördriva väntetider i.

Erfarenheter visar att patienter har god nytta av en kravfri vistelse som besök i park eller trädgård kan ge. Särskilt för barns och äldres rehabilitering är utemiljön av stor vikt. Vid planeringen av en rehabiliteringspark är det därför betydelsefullt att den medicinska professionen från i första hand barnhabiliteringen och geriatriken är med.

Vi kristdemokrater vill att en utredning görs av möjliga platser vid sjukhusen i Västmanland för en eller flera trädgårdar för rehabilitering och ökat välbefinnande.

Vi vill också att man tittar på olika finansieringsalternativ. Händelseriket i Huddinge finansieras till stor del av donatorer. Bara fantasin sätter gränser för hur parken skulle kunna användas i samarbete med länets kulturföreningar.

Vid Västmanlands sjukhus finns möjligheter att med enkla medel bygga en eller flera utemiljöer tillgängliga för alla. Det handlar i första hand om gångstigar och sittbänkar.

Just nu pågår planering av områden runt Västerås sjukhus där byggnader ska rivas. Planeringsarbetet kan vara lämpligt att kompletteras med ytterligare en aspekt – en trädgård som vårdens professioner kan använda för att förbättra patienters rehabi-litering och välbefinnande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons